През объркани и хаотични дебати премина днешното обсъждане в парламента на промените в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие. 

Макар всички парламентарни групи да се обединиха около законопроекта на ГЕРБ и председателката на парламента Цвета Караянчева, дебатите, както обикновено, изкараха на показ най-свидното на отделните народни представители. Те изобилстваха от любопитни примери, вдъхновени от литература, художествени произведения и личен опит.

Представянето на законопроекта бе дълго и пространно, подкрепено от "вдъхновяваща" (и повтаряна десетки пъти през последните седмици) реч на Караянчева. Бяха посочени основните нови положения в законопроекта - по-голямо наказание за редица престъпления, извършени "при домашно насилие", криминализиране на системния психически тормоз, преследването и принудителните бракове. Както и превръщането на домашното насилие в престъпление от общ характер.

Караянчева откри наддаването по примери със следния опит да опише какво е психическият тормоз:

"Момче и момиче са заедно, момичето решава да се разделят. Момчето всеки ден оставя на колата й една роза. И момичето всеки ден изпада в страхова невроза, когато види розата. И като дойде полицията, момчето казва - нищо не правя. Но това е психическо насилие и може да прерасне дори в самоубийство."

Според Димитър Стоянов от БСП обаче примерът е неудачен:

"Единият обича, другият вече не, ние наказваме любовта... Трябва да имаме дефиниция на психическо насилие - предизвикване на основателен страх, когато няма друга възможност за тълкуване."

Стоянов изказа и тезата, че отношенията в семейството често остават скрити.

"Много често съседите могат да чуят един скандал, но не знаят, че вечер под завивките отношенията се изглаждат", даде той друг пример. -" Опасявам се, че тези утежнени текстове, които ние приемаме, много удобно ще бъдат ползвани при делата за развод, където трябва да се докаже вина на единия съпруг. В делата за определяне на родителски права. Всеки един скандал ще бъде представен като психическо насилие."

Според него трябва да се отчита, че домашното насилие е свързано с някакви предшестващи взаимоотношения. И отбеляза:

"Много често домашното насилие е предизвикано от самия пострадал."

Павел Шопов от "Атака" обаче предложи най-иновативната теза - че за домашното насилие в България е виновен неолиберализмът, донесъл "морален дефицит". Защото в патриархалното българско общество домашно насилие нямало.

"Има поговорка - мъж, който бие жена си, бие себе си. Така е било, защото има здрави устои, които от началото на комунизма в България са ерозирали. И тази ерозия е изключително тежка, тя върви с бързи темпове от последните 20 години в резултат на неолибералните възгледи, на джендърски идеологии, в резултат на лошото възпитание на децата, различните възгледи за ролята на половете в семейството и обществото."

Според него вместо това трябва да се върнем към християнските ценности, в които Богородица е "върхът на обожание и почитание", равна със своя син Исус Христос.

"Няма евроатлантически ценности. Ние, българите, сме направили своя исторически цивилизационен избор преди много години, знаете кога, от кой цар. Нашите ценности са християнските ценности."

И повтори стара теза на "Атака" - че е нужно връщането на вероучението в училищата, което да научи децата какви са отношенията между половете.

"Не се лъжете, че НПО-тата, които живеят от тази тема охолно и пребогато и които бяха начело на борбата за Истанбулската конвенция, ще решат тези проблеми. Тези проблеми ще се решат с възпитаването на християнски морал и ценности."

Припомняме, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров в началото на годината изказа друга християнска ценност като критика към Конвенцията - че съпругата не може да отказва секс на мъжа си, защото затова се е омъжила за него. Националистът се бе притеснил, че Истанбулската конвенция ще криминализира изнасилването в брака - макар че то е престъпление и по настоящия Наказателен кодекс. Сидеров отсъстваше от днешното заседание.

Според социалиста Валери Жаблянов не можем да прилагаме християнските ценности, защото в тях семейството се изгражда върху властта на бащата, а не между равни партньори. Но отбеляза, че не трябва да имаме нереалистични очаквания от законопроекта:

"Не смятам, че е възможно със светския закон да се уредят отношения, възникнали в праисторически времена. Семейството е било онази форма на човешката цивилизация, съществуваща извън и независимо от политиката и идеологиите. Нека не възлагаме на този законопроект такива очаквания и той да даде такива резултати, каквито човешкото, гражданското и цивилното право не могат да дадат."

Червеният депутат не се посвени да спомене, че депутатите подкрепят законопроекта по други причини:

"Няма нужда да си кривим душата - ние подкрепяме тези промени под въздействието на други обстоятелства, които са извън България."

Според Жаблянов истинската причина за домашното насилие се крие в бедността, а семейството се руши от "български примитивен капитализъм".

"Трудно ще бъде извадено насилието от семейството с наказателни мерки. То не е резултат от нищо друго, а от ужасяващите, често пъти социално деградиращи условия на живота в България, от изначалното неравенство между двата пола, от безработицата и мизерията вкъщи, от децата, на които не могат да им се купят елементарни пособия за училище. От възможността единият родител да бъде съблазнен от добри материални перспективи и да разруши собственото си семейство."

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ фактите не подкрепят тази теза:

"Процентът на насилие в икономически развитите държави не е по-малък от този в България."

Друг червен депутат обаче - Александър Паунов - сподели свой опит след 50 години брак.

"Любовта е едно много крехко цвете, което ако не се полива с пари, много бързо увяхва. И това ви го казвам като марксист-материалист."

И от "Воля" изявиха подкрепа за законопроекта, но тезата им, че жените и децата се нуждаят от защита, предизвика възмущението на депутата от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов:

"Вие си циклите - да няма насилие над жени и деца. Ама останалите също са хора. Вие не хвърляйте пепелници по мъжете!"

Рашидов атакува и тезата на БСП:

"Ако бедността поражда насилие, аз ще помоля Орешарски и Чобанов да ми върнат парите от КТБ, въпреки че не бия жена си."

В крайна сметка законопроектът мина на първо четене единодушно - със 137 гласа "за".