"Може да се каже, че България ще бъде причината целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция."

Това се наложи днес да признае от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Захариева участва в парламентарния контрол, а отговорът й бе в резултат на питане от един от най-отявлените противници на Конвенцията - депутата от БСП Иво Христов, прочул се не само с изкаването си, че 80 процента от българите са "дебили", а и с това, че "Властелинът на пръстените" е пропаганда на Запада срещу Изтока. 

Както е известно, за да се отърве от "горещия картоф" Истанбулска конвенция, породила много "за" и "против" не само сред обществото, но и сред партиите и сред самите членове на Министерския съвет, ГЕРБ реши да я даде на Конституционния съд за тълкуване. И очаквано, в унисон с настроенията на управляващите, КС излезе с решение, че Конвенцията противоречи на българската Конституция - признавала "трети пол". Четирима от членовете на КС излязоха с особено мнение и се разграничиха от останалите осем свои колеги. Но вследствие от решението на съда през март Министерският съвет оттегли от Народното събрание документа, внесен за ратификация.

Конкретният въпрос на Христов днес бе има ли предприети действия от страна на правителството за оттегляне на подписа на Захариева, положен лично от нея в качеството й на министър на правосъдието през 2016 година. Тогава България подписа Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени, каквото е пълното име на документа. Христов пита още каква ще е позицията на държавата при бъдещото обсъждане на предложението за ратификация на Конвенцията от Европейския съюз.

"Бъдещо ратифициране на документа от ЕС ще ни задължи да прилагаме разпоредбите на Конвенцията. Ако тя стане част от правото на ЕС, решението на нашия Конституционен съд няма да има никакво значение", отбелязва Иво Христов. 

От отговора на Захариева стана ясно, че заради българската позиция ЕС в своята цялост няма да може да се присъедини към Конвенцията.

На 1 ноевмри Съветът по европейски въпроси, който изготвя правителствените становища за съветите на ЕС е "взел решение, че няма как да подкрепим решението на Съвета на Европа относно включването от името на ЕС в Конвенцията поради решението на Конституционния съд", обяви вицепремиерът от трибуната.

"Това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към Конвенцията. Може да се окаже, че България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция. След като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да я прилага", обобщи Захариева.

Но все пак посочи, че националните държави, които вече са ратифицирали документа в парламентите си, могат да си го прилагат у дома.

На практика България е единствената държава в целия Европейски съюз, която не ратифицира документа, опасявайки се от прокарване на "джендър идеологии", "трети пол" и пр. "нездрави сили".