Еврокомисията ще трябва да представи нов проектобюджет за 2019 г.

Това стана ясно в полунощ в Брюксел (1 ч българско време), след като изтече срокът на помирителния период, в който Европарламентът и Съветът на ЕС трябваше да постигнат съгласие по въпроса.

„Съветът съжалява, че не бе възможно постигането на споразумение“, заяви астрийският финансов министър Хартвиг Льогер – главен преговарящ от страна на Съвета на ЕС за бюджета за 2019 г.

"Съветът се опита да намери решение, което да подготви Съюза за очакващите го предизвикателства. Но все още вярвам, че ще бъдем в състояние да се разберем за бюджета преди края на годината“, допълни той.

Едно от разногласията бяха парите за научни изследвания. Европарламентът предпочита за целта да бъдат използвани непохарчени суми от предишните години. В Съвета на ЕС обаче смятат, че така ще бъде създаден прецедент с неизвестни последици в бъдеще.

От Парламента искат също така по-малки вноски в бюджета на Съюза за финансирането на механизма за помощ за сирийските бежанци в Турция. През юни страните членки се разбраха да финансират с допълнителни 3 милиарда евро механизма за бежанците. 2 млрд. от тази сума ще дойдат от бюджета на ЕС. Останалият 1 милиард ще бъде осигурен чрез вноски от държавите членки според техния дял в брутния национален доход (БНД) на Евросъюза.

За 2019 г. ЕП настоява за бюджетни разходи на стойност 149,3 милиарда евро. Това е малко над сумата, за която са се договорили страните членки - 148,2 милиарда. По-специално ЕП отхвърли предложенията на държавите от ЕС за съкращения на схемите за растеж и създаване на работни места, възлизащи общо на 794 милиона евро.

Предложението на ЕП включва също допълнителни 362 милиона евро за програмата „Еразъм“ за обмен в областта на образованието, спорта и младежта, както и 347 милиона евро за инициатива в подкрепа на младежката заетост.

В бюджета, одобрен от страните членки, се предвиждат икономии чрез съкращаване на административни разходи. 

Сега Еврокомисията трябва да представи новия проектобюджет до края на този месец. Ако до началото на 2019 г. той все още не е окончателно одобрен, трява да бъде приложена системата на условната дванадесета част. Това означава, че всеки месец за всяка глава от бюджета може да се изразходва сума, не по-голяма от 1/12 от бюджетните кредити за предходната година или от проектобюджета, предложен от ЕК, като се взема по-малката сума.