Софийският градски съд потвърди като втора инстанция най-леката мярка за неотклонение "подписка" на задържания Траян Димитров (22 г.)

Младежът се прочу с това, че в навечерието на посещението у нас на френската крайна националистка Марин льо Пен надраска Паметника на Съветската армия в София с графит: 

"Добре дошли, бежанци. Льо Пен, върви си вкъщи"

След това БХК изрази по повода сериозна загриженост, смятайки, че най-тежките мерки на процесуална принуда - като например 72-часовият арест, наложен от прокуратурата, са нерелевантни на тежестта на деянието, за което е подозиран Траян.

„Допълнителна тревога в случая буди и обстоятелството, че наказателното преследване идва след редица призиви от страна на Руската федерация за строги наказания за всякакви посегателства над този паметник. В отговор на това за опазване на паметника българските власти разходват значителни публични ресурси, включително като на паметника е назначена нарочна и постоянна охрана от служители на Министерство на вътрешните работи. Ето защо повдигане на такова сериозно обвинение в настоящия случай хвърля още една сянка на съмнение към обективността и независимостта във взетото от прокуратурата решение да повдигне обвинение по случая и какво точно да бъде то", писаха от БХК.

Днес съдът постанови, че съдържанието на надписа "Добре дошли, бежанци. Льо Пен, върви си вкъщи" не е цинично и грубо и няма основание за арест на Димитров. Заради липсата на опасност от извършване на друго престъпление и от укриване съдът постанови мярка "подписка".

Безспорно е обаче, че не това е начинът на изразяване на гражданска позиция и че с действията си Траян е нанесъл увреждане на чужда собственост, прие съдия Мина Мумджиева.

Към момента студентът е с обвинение за хулиганство, извършено с дързост и изключителен цинизъм, което предвижда до 5 години лишаване от свобода, съобщава Нова тв.

Адвокатката на Траян каза, че са готови да сключат споразумение за преквалифициране на деянието, ако прокуратурата признае, че е обикновено хулигантство.

"Ние сме склонни да сключим споразумение, т. е. - той да признае вината си, затова че е извършил едно непристойно действие, че е написал на Паметника на Съветската армия един надпис, който изразява неговата гражданска позиция. Но не това е начинът и той го е осъзнал", каза още защитничката Лидия Георгиева.