Тоя биберон с партийните субсидии пак ни беше напъхан за дъвчене и нанкане. Оная вечер, когато Слави Трифонов и Бойко Борисов упражняваха жанра "интервю", премиерът дори обеща да помисли и да го предложи - "да видим какво ще стане".

Ами нищо не стана. Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри вчера за второ четене в пленарна зала да влезе субсидия от 11 лева за всеки получен глас на избори. Тоест - около 32 милиона лева годишно, за всички представени в 44-ия парламент партии. 

Сега ще ви разкажа колко зле ще стане за всинца ни, ако субсидията на партиите в България стане 1 лев за всеки получен глас на избори. Следете ми мисълта.  

1. Какво правеха мутрите - вземаха такса спокойствие от бизнеса. Същото, което правят полицаи от наркодилъри и публични домове, данъчни - от заведения и магазини. Е, партиите на власт ще се обърнат към бизнеса - и този път не само за процент от обществените поръчки, за дарения или за да плати някое партийно мероприятие. Ще искат повече - и бизнесът ще дава.

2. Когато освен процента от обществените поръчки, ще се иска и още, значи трябва да се вземе от някой друг. Този "друг" сме всички ние, които като потребители на стоки и услуги ще бъдем натоварени с новата корупция. Неограничено.

3. "Ако направим такава ниска субсидия 1 лева, парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора, не казвам дори олигарси, сигурно и в техни ръце", каза Бойко Борисов. Така си е - да не е направил партия, за да я дели с "олигарсите". Партийната номенклатура е достатъчно богата и иска тя да си държи партиите - сега олигарсите са й в ръцете, не обратното. Нали една майка ги е раждала.

Бизнесът в България се роди от някое и друго ребро на партиите. Аз съм те създал, аз ще те убия, рекъл Тарас Булба на сина си, нали помните Гогол. И го съсякъл. Сега им пращат прокурори или КПКОНПИ, заедно или поотделно.

И тук се появява една логическа задачка. Министърът на финансите Владислав Горанов живее "безвъзмездно" в луксозно жилище на бизнесмена Кирил Домусчиев от 2012 г., когато още не е бил министър, но е бил функция на ГЕРБ - и заместник-министър на финансите.

Кой от двамата в чии ръце е - Горанов ли държи Домусчиев или Домусчиев - Горанов? Верният отговор е, че обичат да пият заедно чай, а Домусчиев е гостоприемен - когато имаш два апартамента, дай единия на финансовия министър.

4. Това (субсидия от 11 лева) е единственият начин партиите да имат своя политически живот - обучения, семинари, продължава да ни биберони Борисов. 

Нивото, което показват депутатите и висшите представители на изпълнителната власт е ниско, политиките - никакви, компетентността - слаба. И всичко това резултира само в едно - все така лошо качество на живот за все така най-бедните в ЕС. А отгоре на всичко хюгата никаква я няма. Така че от партийното обучение файдата е колкото от Десислава Атанасова като здравен министър - запомнена е единствено като разход за работна заплата. 

Изводът. За ГЕРБ няма никакво значение, ако одобрят субсидия от лев. Гражданите за европейско развитие на България имат пари на влог, управляват от десетина години - няма да го правим на въпрос за двайсетина месеца, така че имат бизнес, който им се отблагодарява - за добрите условия за бизнес, които създават с управлението си, вие какво си помислихте.

(От пътните проекти, които стартират догодина за общо 3.75 милиарда лева, 10 процента правят 375 милиона лева. Това е над 12 пъти повече от партийната субсидия за всички партии. Това е задачка от учебник, който още не е издаден, вие какво си помислихте?)   

За БСП, които отдавна са вечните втори - и властта все им се изплъзва, това ще е удар.

Три пъти избори в една година си е разорение - това са пари за гориво, коли, хотели, пиари, реквизит, почерпки, подаръци, флаери, плакати, медии, певци и певици, календари, картички, озвучителна техника, наеми на зали, тениски, запалки и т.н., и т.н. 

За ДПС няма финансови проблеми.

За малките партии намаляването на субсидията ще ги изличи. Както и мажоритарните избори - или намаляването наполовина на депутатите. 

Затова за Борисов е лесно да обещае, че ще опита да намали субсидията. Ако стане, със Слави Трифонов ще си поделят дивидентите от този популистки удар. 

Все едно е колко ще са субсидиите за партиите - 50 стотинки или 50 лева, защото партиите ни са развалена стока, съдейки по държавата, която конструират. Развалената стока се бракува. Но вместо това - дъвчем глуповатата тема има ли значение размерът за партийното строителство.

Така че на всички нас - по един биберон. Да нанкаме и да не мрънкаме.

На богатата партийна номенклатура - салфетки. Да не се цапат, като папкат.