Поредна порция промени в Закона за движение по пътищата бяха гласувани днес от Народното събрание. Един от приетите на първо четене текстове предвижда шофьорите, хванати в нарушение на пътя, да могат да платят глобата си веднага. Това може да става в брой или с карта. За целта автомобилите на проверяващите органи от "Пътна полиция" трябва да бъдат оборудвани с ПОС-терминали. 

Второто предложение е автомобили, които са хванали да се движат по републиканската пътна мрежа без винетка, да не могат да преминат технически преглед, нито да напускат страната. За второто грижа ще има Агенция "Митници", която получава правото да прави проверки на граничните пунктове.

Предвижда се и глоба от 300 лева.

Въвежда се и различен размер на глобата в зависимост дали се плаща веднага или със закъснение. Така при констатиране на нарушение, шофьорите ще плащат половината от стойността на акта, ако го направят на момента. При забавяне от 30 дни обаче санкцията ще става в двоен размер.

От 1 януари 2019 г. пък винетките вече ще бъдат електронни. От август следващата година ще влязат в сила тол таксите за тежкотоварните превозни средства, гласят още промените, чието окончателно въвеждане предстои. Хората, които имат валиден винетен стикер на колата си обаче няма да бъдат нарушители. 

Станислав Иванов от ГЕРБ разясни защо и какво трябва да направи всеки водач на моторно превозно средство след няколко седмици:

"Ще може да се конвентира винетката след 17-и декември, но по желание. Ако водачът желае да се конвентира винетката, може да го направи. Ако не желае, може да продължи да си кара с винетката, която трябва да му остане обаче залепена на челното стъкло".

Конвертирането на винетките може да става в сайта bgtoll.bg, който ще бъде активен от средата на следващия месец.

Друг текст от новите промени в закона гласи, че електронните фишове ще бъдат качвани в интернет. Целта е водачите да не се оправдават, че не знаят, че са им наложени санкции за нарушения. Ако въпреки това шофьорите бъдат хванати с неплатена глоба на пътя, книжките им ще се отнемат до изплащане на дължимото.