Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик, заяви днес в "Шоуто на Слави" Мая Манолова, последна от серията политически гости, отговорили на поканата на водещия Слави Трифонов. 

Тя отговаряше на въпроси на зрителите, в случая - защо е различна в сегашната си роля спрямо времето, когато беше депутат от БСП.

"Никой не е еднакво добър във всичко. Ето, и вие сте по-добър като водещ, отколкото като журналист", заяви тя.

Трифонов, чиито интервюта с премиера Бойко Борисов и с главния прокурор Сотир Цацаров бяха остро критикувани за непрофесионализма му при воденето им, се засегна:

"Е, сега заяждате ли се?"

Манолова заяви, че е искала да разведри обстановката, Трифонов обобщи, че последните дни е "много ведър". Но не забрави коментара и на няколко пъти го припомни по време на разговора.

А дългото участие на омбудсмана се въртя предимно около естеството на работата ѝ, за която много зрители имаха основни въпроси. Разбра се, че сега няма автомобил, институцията няма собствена сграда, а само "две баничарки". Манолова се придвижвала с градския транспорт. На въпрос дали това е евтин пиар, след като "така пътуват хиляди българи всеки ден", както бе написала зрителката, тя заяви:

"Не, не си правя пиар с нещо, което е ежедневие на хиляди български граждани. В това няма нищо извънредно, политиците на Запад го правят непрекъснато."

Нейното пътуване с автобус и влак обаче бе споменато също толкова често, колкото и фактът, че Трифонов е водещ, а не журналист.

Водещият отново имаше проблеми с това да развие някои от въпросите. Друг зрител попита Манолова защо критикува ГЕРБ, като е била кандидатура на Бойко Борисов за поста си.

"Да припомня как бях избрана. Кой ме подкрепи за омбудсман? Спечелих със 129 гласа, единствената парламентарна група, която излезе и заяви, че няма да ме подкрепи, беше ГЕРБ. Цветанов даже си обяви бюлетината във Фейсбук, да покаже, че не е гласувал за мен."

"Ами имаше нещо...", опита се да се сети Трифонов.

Това, което водещият се затрудни да си припомни, е фактът, че вотът за главен омбудсман е таен, а от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват "по съвест", т.е. всеки депутат ще прецени сам, но кой как е гласувал - не знаем. При разпределението на вотовете бе видно, че част от партията на Борисов все пак е подкрепила Манолова.

Въпреки търканията, двамата намериха обща тема - машинното и електронното гласуване, което според Манолова трябва да се въведе, защото е волята на суверена. Това повдигна и темата за мажоритарния вот. Трифонов припомни, че тя първоначално бе против промяната на изборната система.

"Така мислех тогава. Но се проведе референдум и се произнесе. Важното е какво са казали хората, не какво мисля аз, Борисов или някой друг."

"Е, затова не сте министър, на висока длъжност, защото разсъждавате по този начин", възхити се водещият.

На въпрос защо е подкрепила Истанбулската конвенция, Манолова заяви:

"Защото от омбудсмана от правозащитна институция се очаква да направи това. Но като вярващ човек нямаше как да не се съобразя с позицията на БПЦ."

И каза само, че разрешила тази дилема много трудно, а как точно - "е много лично". Въпросът вече не стоял на дневен ред, след обявяването на Конвенцията за противоконституционна от най-висшия съд.

Манолова отрече всякакви връзки с братя Галеви. И тя, и Трифонов не можаха да се сетят дали тяхното бягство от правосъдие е станало по време на управление на БСП или ГЕРБ. Няколко минути по-късно екипът на Трифонов ги информира, че тогава в МВР е бил Цветан Цветанов.

Дали съществува възможност да се върне в БСП и да заеме поста на Нинова - не, това не стои пред мен, заяви гостенката. И каза, че е доволна да е омбудсман - институцията давала повече възможности да помага на хората от президентската, въпреки, че ѝ пречат на работата.