Испания ще се стреми към преговори с Великобритания за съвместен суверенитет върху Гибралтар след „Брекзит“.

Това стана ясно днес от думите на премиера Педро Санчес в Брюксел. Той говори след извънредния Европейски съвет, посветен на предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Санчес казал в разговор с британската премиерка Тереза Мей, че иска да разреши над 300-годишния спор между Лондон и Мадрид за малкия полуостров, наречен Скалата. Той изтъкна, че позицията на страната му за Гибралтар станала по-силна след приемането на споразумението за „Брекзит“, защото вече е част от политиката на Съюза.

„Ще обсъдим всички въпроси“, отговори Санчес, когато бе попитан дали ще дискутира съвместен сувренитет след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Гибралтар, който има сухопътна граница с Испания, е главен обект на споровете между двете страни. Испания неведнъж е претендирала за суверенитет върху него, макар според Договора от Утрехт, подписан през 1713 г., той става завинаги британски.

Тази територия трябва да излезе от ЕС заедно с Великобритания, макар 96 на сто от жителите на Скалата да гласуваха за оставане в него на референдума за Брекзит през юни 2016 г.

„Това поставя Испания в преговорите с Великобритания за Гибралтар в толкова силна позиция, в каквато не сме били никога досега“, изтъкна Санчес след срещата.

Той имаше предвид споразумението от 1986 г., когато Испания се присъединява към ЕС – тогава все още Европейска икономическа общност (ЕИО). Тогава Мадрид трябваше да съобрази политиката си към Гибралтар с тази на Лондон в рамките на Общността. Санчес допълни, че ситуацията сега е различна.

„Всички ние губим от „Брекзит“, най-вече Великобритания, но по отношение на Гибралтар Испания печели“, заключи премиерът.

Днешният Европейски съвет едва не бе провален, тъй като Испания настояваше да има решаващата дум за Гибралтар след "Брекзит". Санчес плашеше с бойкот. В крайна сметка Мадрид получи исканите гаранции и оттегли заплахата.