Поне 28 мъртви жени и 3 мъртви деца са жертвите от домашно насилие тази година, "ПИСНА НИ!", е призивът на протестиращите тази вечер в София, в страната и по света срещу насилието над жени.

Няколкостотин души в столицата затвориха тази вечер Орлов мост и пл. "Княз Александър Батенберг". Протести се проведоха паралелно и във Варна, както и пред посолства и консулства в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага. 

"Нито един разкрит кризисен център за помощ на жертвите на насилие. Нито една национална кампания срещу насилието. Нищо", отбелязват организаторите от "Български фонд за жените".

Според тях предложеният от ГЕРБ законопроект за промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие е "безспорно нужен, но напълно безполезен, ако не е част от широка рамка". След обявяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна, което според протестиращите "ни нарежда до Русия и Азербайджан", управляващите поеха ангажимент да въведат нужните мерки в закона. Първите законови промени, които вече са приети на първо четене, обаче не са достатъчни, смятат протестиращите.

"Българските политици и Конституционният съд се вслушаха в гласа на фалшивите новини, в истерията, създадена от "ловците на джендъри", пише във фейсбук страницата на събитието.

Според "Български фонд за жените" има абсолютно неразбиране на размерите, причините и последиците от страна на политиците. Затова те искат проучвания на проблема, създаване на обща база на МВР за жертви и извършители, въвеждане на образователни програми за превенция, криминализиране на всякакво насилие, основано на пола. И най-вече - създаване на мрежа от кризисни центрове за жертвите на насилие.