Украйна въвежда военно положение за 30 дни в отделни области на страната от утре. Това реши на извънредна сесия снощи украинският парламент, като одобри указ на президента Петро Порошенко, съобщи БТА.

Причината е пленяването на 3 украински военни кораба и 24 моряци от Русия при Керченския проток. Според Москва те са влезли незаконно в нейни води, според украинците това е нов етап на руската агресия. 

В Украйна предстоят и избори, които депутатите насрочиха за 31 март.

"Военното положение няма да застъпи и с един ден началото на изборната кампания. Никой, който държи на своята политическа партия и интереси повече, отколкото на нацията и украинските интереси, няма да има основания за нечисти политически спекулации", увери Порошенко.

Той твърди, че разузнаването на страната вижда сериозна заплаха за руска сухопътна инвазия, което е основният му мотив за военното положение.

Руският президент Владимир Путин изрази "сериозно безпокойство" от решението, съобщи Кремъл. Той е провел телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, в който е казал, че се надява Германия да окаже въздействие на Украйна да се въздържа от необмислени стъпки. 

Свикана е и извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН.