В битката срещу промяната на климата учени от елитните университети в Харвард и Йейл предлагат необичайна идея – слънцето да се затъмни чрез използването на химикали. На тази тема германското сп. “Щерн” посвещава своя публикация.

Промяната на климата е едно от най-големите предизвикателства за човечеството, потенциално последиците са опустошителни. Как да се спре глобалното затопляне? По този въпрос политици отдавна дискутират, но до този момент без значим резултат.

Изследване на двама учени от елитните американски университети в Харвард и Йейл предлага решение, което звучи стъписващо просто. За да се спре глобалното затопляне, слънцето трябва мъничко да се затъмни.

Предмет на публикуваното в сп. Environmental Research Letters изследване е възможността в стратосферата да се впръскат химически вещества и така да се намали интензивността на слънчевите лъчи по посока на Земята. При обозначения като stratospheric aerosol injection метод на 20 километра височина се разпръскват сулфати.

Поносими разходи

След проучване на различни технически възможности, като балони и оръдия, авторите на научното изследване се застъпват за използването на самолети като носачи на субстанцията. Всъщност нито един от сегашните типове самолети не е подходящ за разпръскване на огромните количества химически вещества. До стартирането на проекта, което според учените може да стане след 15 години, трябва да се конструира подходящ за целта самолет. Това обаче не било нито особено трудно от технологична гледна точка, нито особено скъпо, твърдят учените. Според тях всичките разходи по осъществянатето на проекта, за да може той да стартира след 15 години, възлизат на 3,5 милиарда долара. Средните оперативни разходи през първите 15 години възлизат на 2,25 милиарда долара годишно.

Други учени са скептични

Учените съзират най-големите трудности в това, че много държави трябва да подкрепят проекта, за да може той да бъде осъществен. Според тях има и потенциални рискове от отрицателно влияние върху времето, което би довело до слаба реколта, суша или други екстремни феномени. В заключение учените подчертават, че няма да изразяват мнение по въпроса дали създаването на подобна система би имала смисъл. Ставало въпрос само да се покаже, че технически е възможно да се реализира, при това с разумни разходи.

Проектът е крайно рискован

“От гледна точка на климата и икономиката манипулация на слънчевите лъчи все още е по-лошото решение, отколкото намаляването на вредните емисии – парниковия ефект. Проектът е скъп и в дългосрочна перспектива крайно рискован”, казва за Си Ен Ен Филип Талман от Техническия университет в Лозана.

Също и експертът по геофизика Дейвид Ейрчър от университета в Чикаго предупреждава, че подобно решение може само временно да замъгли проблемите по отношение на климата, но не и да ги реши трайно.