Правителството отне от Националната служба за охрана (НСО) ловното стопанство "Кричим", след като му го даде преди 4 години, а две години преди това пак го взе. На предишно заседание от НСО бе отнета и резиденция "Бояна".

С Решение № 764 от 25.10.2018 г., поради отпаднала необходимост, считано от 1 ноември 2018 г., Министерския съвет отнема правото на НСО да управлява имоти - публична държавна собственост, представляващи стопанство "Кричим".

През 2012 г. второто правителство на Бойко Борисов реши да вземе от НСО стопанството и двореца "Кричим", след като Върховният касационен съд постанови, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза не са собственици, тъй като резиденцията е строена с пари на Интендантството.

Тогава дворецът и ловното стопанство бяха дадени на Министерството на финансите. През 2014 г. отново бяха прехвърлени на НСО, и сега отново ги вземат с постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана.

С приемането на постановлението се постига законосъобразно регламентиране на управлението на стопанството, което вече ще се осъществява от Югозападно държавно предприятие - Благоевград (ЮЗДП), съобщава пресслужбата на Министерски съвет.