Вече и по закон омбудсманът Мая Манолова няма да се ползва от услугите на Националната служба за охрана (НСО) - т.е. няма право на шофьор и охрана. Парламентът промени днес закона за НСО през държавния бюджет за 2019 г., чието обсъждане на второ четене приключва тази вечер.

"За" промяната гласуваха 113 народни представители, а 57 бяха против. По закон право на транспорт от НСО имат членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и кметът на София.

От БСП предложиха кметът на София също да не използва транспорт от НСО, но депутатите го отхвърлиха, както и предложението на ДПС да се остави на омбудсмана правото да ползва транспорт от НСО.

От близо два месеца Манолова превърна лишаването си от кола и шофьор на НСО в част от имиджовата си кампания, тъй като омбудсманът в действителност разполага с две коли. Мая Манолова започна демонстративно да се вози в обществен транспорт, предимно влак, където имаше и "подвижна приемна".

В началото на ноември тя обясни по bTV: "Имаме две баничарки на 12 години и колегите ги ползват. С едната се наблюдават затворите и се защитават правата на лишените ос свобода. Не мога да взема колата на колегите".

Макар да не спечели изборите за лидер на БСП, днес депутатите от левицата опозиционерстваха заради лишаването й от кола. Депутатите спориха повече за колата на Манолова, отколкото за парите за училищата.

Какво ще правят управляващите, когато Мая Манолова стане кмет на София - нали не очакват, че следващият кмет на столицата ще е от ГЕРБ, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, добавяйки, че явно управляващите се плашат от рейтинга й.

"Защо не послушахте г-н Стойнев, когато ви предложи да отпадне НСО-то за кмета на София. Нали не си мислите, че кметът на София ще бъде от ГЕРБ?", попита още Свиленски.

"Ако случайно няма кола, мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Говорим за отнемане на кола, а аз в никакъв случай не мога да се съглася с това. Предлага се омбудсманът да не се охранява от НСО. Не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек трябва да бъде пазен", коментира Менда Стоянова.

"Мая Манолова не е нужно да се вози във влака или автобуса. Тя има бюджет, който гласувахме днес - 3.2 млн. лева", припомни Стоянова. "От тях само 2 млн. са за персонал. Останалите пари са отпуснати за издръжка, има и за шофьор, и за кола", каза още Менда Стоянова.

Георги Гьоков (БСП) се закани, че управляващите ще си посипват главата с пепел, задето са отнели от Манолова колата на НСО. Защо нарушавате закона, като й отнехте колата, преди да го промените, запита той.

"Очаквах такава пламенна защита от БСП, но не чак толкова. Имам чувството, че това беше номинация за нов лидер на БСП", заяви по повод дебатите депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Корнелия Нинова отсъства и вие започвате някакъв пълзящ преврат. След като не успяхте да свалите правителството, явно сте решили да свалите лидера си", заяви той. "Не съм чул Мая Манолова да е била застрашена. Пазим я като писано яйце, не я даваме“, коментира Тома Биков.

"Пожелавам успех на БСП начело с Мая Манолова“, каза още депутатът. "Тогава може би ще имаме активна, конструктивна и силна опозиция още поне 10 години", посочи Биков.

През март т.г. пак от трибуната в пленарна зала лидерът на депутатите от ГЕРБ - Цветан Цветанов, заяви:

"ГЕРБ подкрепи Мая Манолова за омбудсман, независимо че беше издигната от БСП. Но почвам да си мисля, че го направихте, за да не стане тя председател на БСП или да не е кандидатът ви за президент".