ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени, предаде Франс прес. Апелът бе отправен днес - на първия ден от Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице и ще продължи до 14 декември. 

Българската делегация на форума е водена от президента Румен Радев. 

Последиците от липсата на регулации за климата "никога не са били толкова тежки" и международната общност трябва "да направи много повече", за да се бори с тях, призова в комюнике Патрисия Еспиноса, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Тя отбеляза, че "тази година се очаква да бъде една от четирите най-горещи, регистрирани някога. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордно равнище и емисиите продължават да се увеличават".

Климатичните промени (вече) засягат "общности на цялата планета" и "жертвите, разрушенията, страданията", които те причиняват, "правят нашата работа още по-спешна", подчерта Еспиноса. Делегации от около 200 държави ще се опитат да договорят в Катовице детайлите около практическото прилагане на Парижкото споразумение за климата.

Официалната позиция на България пред Европейската комисия е в защита на по-евтиния ток, работните места и икономическото развитие. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Поводът - протестите на миньори по позицията на България за Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. 

"България категорично е защитила позицията, че не може да има по-високи цели. Защитих го като министър на срещата на министрите, премиерът го защити на срещата на премиерите и това ще бъде нашата позиция и в Катовице. Това е най-вече позиция на Република България. Тя ще бъде  единна в защита не само на работните места, а в защита на по-евтиния ток и в защита на икономическото развитие", заяви тази седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Официалната позиция на България пред Европейската комисия е в защита на по-евтиния ток, работните места и икономическото развитие, каза Димов. Повод за това бяха протестите на миньори от енергийния комплекс "Марица Изток" по позицията на България за Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.