Руски сепаратисти обучават свои фенове в стрелба и бой с хладно оръжие в Берн, Цюрих и Лугано. Според секретен документ целта на Москва е създаването на неразпознаваема командна група в Швейцария. Това пише швейцарският всекидневник “Блик” (в превод “Поглед” – б. р.).

Това е кошмар за всяко западно правителство: руски бойци в собствената им държава. Саботьори, провокатори, шпиони. Това, което звучи като научна фантастика, в Швейцария е реалност.

У нас от години руската държава създава вражески спящи клетки. За целта Москва използва спортни школи в Цюрих, Берн и Лугано, където се тренира руското бойно изкуство «Система». За така наречените «семинари» бивши елитни бойци от руските тайни служби долитат до Швейцария. Те тренират желаещи в спортни зали във водене на улични битки, както и по стрелба и използване на хладно оръжие.

Колко голяма е опасността, идваща от Изток, показват извадки от секретен документ на швейцарската национална разузнавателна служба NDB. Според документа мрежата «Система» цели и «мултиплициране на войската извън регулярните споразумения за разоражаване посредством неразпознаваема командна групировка». Целта е: «довеждане до безредици и всяване на несигурност в даден район», както и «рекрутиране на бъдещи елити».

В документа на NDB се посочва финансово и идеологическо влияние на руските служби. Това е петата колона на Путин в Швейцария.

През последните години клетки на “Система” възникнаха в цялото европейско пространство. В Швейцария те са концентрирани в Цюрих, Берн и Лугано. Ударението пада върху боен клуб в Цюрих. Неговите членове редовно се срещат в заведение в Регенсдорф. На видео може да се види обучението – насилие, душене, убийства. Логото на сдружението е глава на вълк, символът на московския холдинг “Вълк”. Холдингът е смесица между концерн по сигурността и сдружение по бойни изкуства, който непрестанно изпраща високопоставени инструктури от “Система” в Западна Европа.

Те идват и в Швейцария. Един от тях е Денис Рязов – “Combat Trainer Leader” на холдинга “Вълк”. Той редовно организира курсове по бойно изкуство в Цюрих и Лугано. Обикновено е облечен в униформа, на ръкавите е пришит руският национален флаг. На сайта си школата в Регенсдорф го представя като “главен инструктор”.

Рязов е бил елитен боец от Спецназа, спецподеление на руската военна разузнавателна служба ГРУ. И още: Рязов е в американския списък по налагане на санкции поради сепаратистката му дейност в Източна Украйна.

Връзка с руските тайни служби

През последните години в школите на “Система” в Берн треньори са високопоставени бивши военни, сред които Владимир Василиев и Михаил Рябко. Последният и до днес е съветник в руското правосъдно министерство, а така е на пряко подчинение на Путин. През изминалите години той е обучавал кадри за Спецназ.

Не е ясно кой дърпа конците в Швейцария. Има обаче насочващи обстоятелства. В документа на NDB се споменава името Д. Ц. Той ръководи спортното сдружение в Регенсдорф и е смятан за централна фигура. Неделното издание на “Блик” разполага със снимки, които доказват контактите му с руски високопоставени военни. Така например в немския град Зинген се е срещал с Генадий Никулов, тарторът на руския холдинг “Вълк”.

И Никулов е санкциониран от САЩ също заради сепаратистка дейност в Източна Украйна. Понастоящем той е вицепрезидент на руските сепаратисти в Севастопол на полуостров Крим.

Школите “Система” в Швейцария отричат всякакви връзки с руските тайни служби. Някои от запитаните реагират с черен хумор:

“Сега ще си позволя чашка водка с Путин и давам старт на терористични атаки.”

Други плашат със съд, ако имената им бъдат оповестени във в. “Блик”. Малко след запитването ни сдружението “Система” в Регенсдорф свали интернет страницата си от мрежата.

В Москва се учат как се борави с експлозиви

Реакциите не изненадват германския журналист и експерт по Русия Борис Райчустер. Той пръв публично предупреди за опасността от “Система” в Европа. В излязлата през 2016 негова книга “Прикритата война на Путин: Как Москва дестабилизира Запада” той описва как в тези клубове се привличат приятели на Русия, като полицаи и хора от службите по сигурност.

Според автора като цяло в школите тренират обикновени спортисти. Накрая обаче някои от тях ги рекрутират. Те пътуват до Москва и там се учат как да боряват с експлозиви и оръжие. Само в Германия става дума за 300 души, преминали през подобно обучение. Райчустер казва:

“Тези бойни групи на Запад са носещата колона при прикритата война на Путин.”

Експертът по тайните служби Дмитрий Хмелницки подкрепя подобна теза:

“Вече има стотици филиали на “Система” в цял свят.” И предупреждава: “Тези школи непременно трябва да са под контрола на властите.”

Според него тактиката да се създават вражески групировки на Запад е отдавна изпитана и води началото си от Съветския съюз:

“Тези групировки трябва да останат под прикритие, докато не дойде заповед за активни действия – провокиране на безредици и провеждане на акции по саботаж.”

Доколко Путин е действително опасен

Най-влиятелният интелектуалец на 21-ви век е човек, избрал Швейцария за своя втора родина. До това заключение стига американският историк Тимъти Снайдър в току що излязлата му книга “Пътят към несвободата”.

Визиран е Иван Илин от Цоликон. Ако никога не сте чували името му, не се срамувайте. Той е човек, който трябва да бъде забравен. Той е истинската причина Путин да е нещо повече от телевизионен герой.

В началото на книгата си Тимъти Снайдър разказва как в края на 90-те години на миналия век Кремъл е търсил наследник на болния президент Борис Елцин. Извършено е било социологическо допитване.

Конкретно Кремъл е искал да узнае:

“Кой герой от филм най-много бихте искали да е държавен ръководител?”

На първо място попада главен герой от тв сериал от ерата на Брежнев – тайният агент Максим Исаев, съветският вариант на Джеймс Бонд.

Антуражът на Елцин вижда в лицето на Путин, бивш агент от КГБ и от 1998 г. шеф на тайната служба, двойника на телевизионния любимец Исаев. Така през лятото на 1999 г. Елцин назначава Путин за премиер и официално го обявява за свой наследник.

Това, което на Путин му липсва, е послание. В книгата си Тимъти Снайдър споменава Иван Илин от Швейцария.

Илин, роден през 1883 г. в Москва в благородническо семейство, е бил юрист от кариерата, докато руската революция не го изхвърля зад борда. Емигрира на Запад, а през 50-те години на миналия век се установява в Цоликон, Швейцария.

Пише книги, статии и коментари. Поклонник е на Хитлер и Мусолини. Преди всичко обаче е обладан от идеята за руско-православен империализъм под егидата на пратен от Бога фюрер. Тимъти Снайдър го нарича “основател на християнски фашизъм, който е трябвало да срази болшевизма”.

Илин почива през 1954 г. и вече никой не си спомня за него. До половин век по-късно, когато ненадейно се отбелязва възкресението му. През 2005 г. Путин нарежда костите на Илин да бъдат пренеси от Цоликон в Москва. Лично Путин разпорежда написаното от Илин да се разпространява и го цитира в най-важните си речи. Така беше и през 2010 г. в реч пред руския парламент, припомня Тимъти Снайдър. Тогава Путин се позовава на тезите на Илин, за да обясни защо Русия трябва да отслаби Европейския съюз и да навлезе в Украйна.

Самият Снайдър не е подстрекател. Професорът от университета в Йейл е смятан за един от най-известните специалисти по историята на Източна Европа. Във всички случаи обаче неговата книга “Пътят към несвободата” обостря погледа ни към настоящето. Какво точно тласка Путин към Украйна? Защо за нищо на света нашите власти не се намесват решително, когато руската държава провежда бойни тренировки в Швейцария?

Путин отдавна не е двойник на герой от тв сериал. Той е истинският кошмар.

Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.