„Гладната стачка на Олег Сенцов и смелото му поведение го превърнаха в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по целия свят.“

Това заяви днес председателят на Европарламента Антонио Таяни. Той говори на церемония в Страсбург, на която украинският режисьор бе удостоен с тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта. Самият Сенцов не присъства, тъй като излежава 20-годишна присъда в трудова колония в Сибир. Наградата бе връчена на братовчедка му Наталия Каплан и адвоката му Дмитрий Динзе.

Според руските власти режисьорът планирал терористични актове на анексирания полуостров Крим.

„Олег Сенцов бе номиниран заради мирния си протест срещу незаконната окупация на родния му Крим. Също и за своите смелост, решшителност и убеждения в подкрепа на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Това са ценностите, върху които е изграден нашият Съюз, които Парламентът приветства, подкрепя и насърчава“, каза Таяни.

Церемонията бе предшествана от минута мълчание в памет на жертвите от вчерашното кърваво нападение на коледния базар в Страсбург, завършило с трима убити.

Таяни изрази отново подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Той призова за незабавното и безусловно освобождаване на Сенцов и другите незаконно задържани украински граждани в Русия и Крим.

Олег Сенцов

След като прие наградата, Наталия Каплан разказа на какви мъчения е бил подлаган братовчед й по време на ареста за престъпления, които никога не е извършвал.

„Олег е човек, който не може да се откаже и да стои кротко. Той е борец по природа“, каза тя.

И припомни гладната му стачка с искане за освобождаване на всички украински политзатворници. Тя продължи 145 дни. При това той не включи себе си в тази бройка.

„Нито един политзатворник не бе пуснат, но това не значи, че той претърпя поражение. Благодарение на неговите действия целият свят заговори за репресиите в Русия. Това е победа“, изтъкна Каплан.

Тя прочете посланието на режисьора до евродепутатите. Ето какво гласи то:

„Не мога да присъствам в тази зала, но можете да чуете думите ми. Дори да ги казва някой друг, словото е главното и понякога единственото оръжие на човека, особено когато му е отнето всичко друго.“

Друг финалист за тазгодишната награда „Сахаров“ - мароканският правозащитник Насер Зефзафи, също е в затвора. Таяни приветства родителите му, които дойдоха в Страсбург.

Там дойдоха и представители на третия финалист – общо 11 неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море.

Тази година се навършват 30 г. от учредяването на наградата „Сахаров“. Антонио Таяни припомни, че петима нейни лауреати след това са били удостоени с Нобелова награда за мир. Това са Нелсън Мандела, Аун Сан Су Чи, Малала Юсуфзай, Дени Муквеге и Надя Мурад.