Столична община смени ограничителите на ул. "Граф Игнатиев" с нови, които са два пъти по-малки. Това стана ясно при представянето на новите ограничители от главния архитект Здравко Здравков и проектанта архитект Иво Пантелеев. Старите ограничители предизвикаха сериозно обществено възмущение.

"Призмите, които предстоят да бъдат монтирани са 50% по-малки от предишния вариант. Спряхме се на тези призми, защото те са видими и не заемат прекалено много обем", обясни архитект Пантелеев.

И допълни, че това ще е окончателното решение за ограничителите.

Трамвайното движение трябва да бъде пуснато преди Коледа, след като срокът се изместваше няколко пъти. 

Ще се поставят над 500 ограничителя, които ще бъдат залепени със специално лепило и няма да се наложи разбиване на вече ремонтираната улица. Според Здравков това е по-безопасно решение от предишните ограничители. 

В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от ограничителите, а през предстоящите седмици и останалите.

До поставянето на всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация от т.нар. бализи. Тяхната цел е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии, тъй като ул. "Граф Игнатиев" вече няма да има тротоари. Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат най-малко място. Те ще са на разстояние през 3,40 м, каквато е нормата за безопасност.

"Радостта ни, че перките на акули по ул. Граф Игнатиев завинаги ще ги няма беше кратка - преди минути беше представен новия вариант за ограничители - малки призми. Със сигурност това решение е по-добро от предишните, но продължаваме да се питаме каква е целта - да е сигурно, че ще се спънете, преминавайки по улицата?", опонираха обаче от организацията "Спаси София".