Article_top

Тридесет и три годишният агент на КГБ Владимир Путин е бил разпределен в ГДР през 1985 г. и я напуска през 1990 г. - след падането на Берлинската стена. Путин не отрича тази част от биографията си, но през миналата седмица бе разкрит факт, който той никога не бе споделял публично: Путин е разполагал със свидетелство за сътрудник на Щази (Министерството на държавната сигурност) в Източна Германия, която в този момент е била една от най-опасните спецслужби в света.

Снимката с пропуска на Путин за Щази бе публикувана от специална федерална агенция на Германия, която изследва архивите на организацията. Той е бил издаден на 31 декември 1985 г. в Дрезден, където бъдещият руски президент работи "под покрива" на "Дома на съветско-германското приятелство". 

В ГДР Путин според различни версии организирал шпионирането на високопоставени служители на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), ръководил действията на съветски студенти и следял за секретни западни технологии. По данни на немския вестник "Франкфуртер Рундшау" сред задълженията на Путин е било да ръководи секретаря на дрезденския клон на ГЕСП - Ханс Модро, както и да следи антикомунистическите протести в ГДР.  

В допълнение към това в края на 80-те Путин може да е участвал в сделки за продажба на имущество на съветски войски в Германия, както и на недвижими имоти на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (ЦК на КПСС). Тези теории често си противоречат. Но безспорен факт е, че управлението е останало доволно от Путин: повишили са го в звание полковник (според различни версии това се е случило или през последните години на задграничната му служба, или когато вече се е бил завърнал в родината) и го включили в действащите структури на КГБ.

Радио "Свобода" интервюира американския експерт по отношенията между КГБ и Щази ДЪГЛАС СЕЛВИДЖ, който обяснява какво точно означават новите разкрития за Путин. Селвидж е един от главните сътрудници към федералната агенция за работа с архивите на спецслужбата, която продължава да изследва хилядите документи на Щази, които са оцелели след падането на Берлинската стена и комунистическото правителство на Източна Германия.

- Знаехте ли, че Путин е притежавал удостоверение за сътрудник на Щази?

Не знаех, но този факт не ме изненадва. За офицерите на КГБ от ранга Путин е било типично да получават такива свидетелства от Щази, за да бъдат допуснати на територията на местните седалища на специалната служба. Владимир Путин е работил в централата на КГБ в Дрезден и е получил този пропуск, за да може да посещава щабквартирата и да обсъжда настоящата си работа с офицерите от Щази.

- Колко подобни удостоверения са били издавани на съветски агенти и знаете ли за други офицери на КГБ, които да са получили?

Точният брой е неизвестен, но лидерът на щабквартирата на КГБ в Дрезден вероятно е притежавал, както и много от колегите на Путин. Мисля, че в Дрезден са били издадени шест-седем подобни сертификата, в Берлин вероятно много повече. Това е била често срещана практика. Хората, които не са получавали, са работили в провинциите, в малките градове или са били агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ), съветски военни шпиони. Когато се е налагало да посещават щабквартирата на Щази, те предварително са се разбирали по телефона, след което са били посрещани на входа и съпровождани вътре в сградата.

- Към края на съществуването на ГДР освен десетките хиляди служители на Щази е имало около 200 хиляди доброволни информатори на специалните служби. Те получавали ли са такива пропуски?  

Не, тези документи са издавани само на служители. Било е като да преминеш с пропуск в сграда, където работиш. Те са били издавани дори на секретари и на техническия персонал в Щази. Както, разбира се, и на офицерите на КГБ, които са работили в тясно сътрудничество с Щази.

- Вървял ли е този сертификат с пакет от привилегии за притежателя му? Например неприкосновеност от полицията на ГДР? Възможно ли е било да избегнеш глоба с помощта на такъв докумет? 

Не мисля, че Путин го е използвал за други цели, освен за да влезе в щабквартирата на Щази. В архивите, които изучавах, няма никакви данни, че тези пропуски са били използвани за нещо различно, като например за вербуване на агенти. Ако сътрудници на КГБ е трябвало да вербуват някого, те са използвали жители на ГДР, служители на полицията. КГБ им е плащал за това. Полицаите са имали достъп до информация на гражданите и ако е трябвало някой да бъде назначен, КГБ често не е действал пряко, а чрез агенти в полицията.

Това е работило и в обратната посока: когато полицията е научавала, че някой е готов да сътрудничи, шпионира и т.н., тя е съобщавала за това на хора като Путин. Когато е ставало въпрос за наемане на агенти, винаги се е разчитало на германците да изпълняват вербуването на германци, било то от Западна или Източна Германия. В редките случаи, когато вече съществуващи шпиони на Щази, които, да речем, са работили в Западна Германия, са пристигали в Източна, агентите на КГБ е можело да ги срещнат лично. Но в повечето случаи офицерите от КГБ не са обикаляли около Дрезден или Берлин, размахвайки "карти" от Щази, и не са се опитвали да наемат някого, нито пък да избягват глоба за нарушаване на правилата за движение.

- Възлагани ли са задължения на притежателите на подобен пропуск, като например да плащат месечни вноски? 

Не. Има официално споразумение между Щази и КГБ, подписано през март 1978 г. от министъра на държавната сигурност на ГДР Ерих Милке и от Юрий Андропов. В него се посочват някои от задълженията на служителите на КГБ, работещи в Германия. По-специално се казва, че агентите на КГБ и Щази в регионалните щабове е трябвало да получат такива пропуски, за да могат свободно да влизат в сградите на германските специални служби. Понякога за да участват в някои съвместни оперативни дейности, понякога за да обменят информация, понякога за вербуване.

Например Щази е можела да докладва на КГБ: има такъв човек, може би ще бъдеш заинтересован да го вербуваш, за да може той да доставя информация от Западна Германия или да шпионира. В споразумението между Милке и Андропов е написано, че на офицерите от КГБ, за които можем да кажем, че са били "прикрепени" един към друг с Щази, са им издавани удостоверения, с които са можели безпрепятствено да влизат в щабквартирата.

- Какво са означавали тези цветни печати от лявата страна на пропуска и защо Путин не е разполагал с печат за четвъртото тримесечие на 1986 г.? Може ли това да има връзка с раждането на дъщеря му Катрин в Дрезден на 31 август 1986 г.?

Това са печати за тримесечно подновяване на сертификата. Можем само да гадаем защо на Путин му липсва един печат. Възможно е да има стотици различни причини: може да се е разболял, да е прекарал известно време в СССР или в кабинета на КГБ в Карлсхорст (квартал в Берлин). Може и да е във връзка с раждането на дъщеря му, но за това нямаме никакви доказателства.

- Поредният номер на Путин е 217 590. Какво може да научим от това?

За съжаление от номера не може да научим много. Би било интересно да разгледаме списъците на издадените сертификати, но те липсват и не знаем дали са оцелели. Ако разполагахме с тях, щеше да е много интересно да видим например дали някой друг съветски разузнавач не следва след номера на Путин.

- Споменахте за други агенти на КГБ, които като Путин са получавали пропуски от Щази. Получавали ли са офицери на Щази подобни документи от КГБ?

Не мисля, че тази практика е била взаимна. Сигурен съм, че ако офицер на Щази е трябвало да посети щаба на КГБ в Дрезден, той е можел да го направи. Но споразумението между Милке и Андропов не издава нищо по този въпрос и не мисля, че са получавали. Ако е трябвало да обсъдят нещо със своите съветски колеги, обикновено офицерите от КГБ са пристигали в централите на Щази, а не обратното. Освен това предполагам, че КГБ се е опитвал да прикрие местоположението на сградите си в Дрезден. Повечето от гражданите са знаели къде се намира щабът на Щази, но не всички - къде са разположени зданията на КГБ.

Все още не е ясно какво точно е вършил Путин в Германия. Има различни версии: вербувал е функционери на Социалистическата партия, за да се отстрани главният секретар на ГЕСП Ерих Хонекер, задигал е западна технология, следил е за антикомунистически действия. Имате ли данни за тези неща? В кои от изброените сфери Путин е разчитал на помощта на Щази?

Ако говорите за операцията "Лъч", нямаме доказателства, че Путин е участвал в нея (това, което е известно за тази операция, както и въобще за дейността на Путин в Германия, не е еднозначно: според германския журналист Александър Рар КГБ се е опитал да подкрепи крилото на  "реформаторите" в ГЕСП, за да отстрани от политическата сцена генералния секретар Ерих Хонекер и да доведе до демократизиране на страната чрез контролирания от Съветския съюз нов лидер. Според друга версия КГБ подкрепя обратната страна - преследва реформаторите в ГЕСП). Ако такива доказателства съществуват, трябва да ги търсим не в архивите на Щази, а другаде. Според официалните данни Щази не знае нищо за операция "Лъч". Ако разгледате архивите на Митрохин (Василий Митрохин е бивш служител на архивния отдел на Първата главна дирекция на КГБ на СССР, който е предал няколко тайни документа на КГБ на британската разузнавателна агенция Ми-6) ще разберете, че операция "Лъч" започва през 1974 г. и основната ѝ цел е била да се вербуват държавни чиновници на средно ниво и представители на интелигенцията, които да предават информация за събитията в Германия на съветските специални служби.

Путин не е имал никаква връзка с това. Путин в качеството си на разузнавач се е опитал да изгради мрежа от агенти от Източна и Западна Германия, като целта е била след това да се изпратят в специалните служби на западните държави. Въз основа на познанията ни за дейността на офицерите на КГБ, които са били с подобен ранг на Путин, може да допуснем, че той се е интересувал основно от студенти, инженери, особено от тези от тях, които са работили за западни промишлени компании като "Сименс".

- Какво се е случило с пропуските от Щази? Опитвали ли са се сътрудниците на Щази да се отърват от тях, да ги унищожат? Къде се съхраняват оцелелите сега?

По този въпрос не може да се говори със 100-процентова точност, тъй като някои от щабквартирите на Щази са били превзети от протестиращи, други не. Всичко това се е случвало по различно време - някои документи, включително и пропуските, Щази е успяла да унищожи, други не. Определено сме извадили късмет, че щабквартирата на Щази в Дрезден е била превзета много бързо, всъщност е била една от първите, и повече от документите в нея са оцелели и до днес, включително пропускът на Путин. При други обстоятелства, сигурен съм, е щял да бъде унищожен, както и други документи.

- Какво се е случило с разузнавателната мрежа на Щази след падането на Берлинската стена? Журналистът Борис Райтшустер пише в книгата си за Путин, че сега е частично възстановена и отново обслужва интересите на Москва.

На този въпрос не мога да отговоря. Моята област на изследване се ограничава до събитията в Щази, протекли преди 1989 г.

- През 2015 г. германската агенция "Коректив" (Correctiv) публикува разследване на Владимир Путин и неговата дейност в Германия въз основа на данни от бившия офицер на Щази Клаус Зухолд, който твърди, че е бил назначен от Путин. Според материала на "Коректив" на разположение на Путин е имало цял екип от полицаи от Източна Германия, известен под кодовото име К1. По официални данни това звено е носило отговорност за разследването на "политическите престъпления" в ГДР. Можете ли да потвърдите тази информация?

Не мога нито да потвърдя, нито да отрека това. Нашите изследвания показаха, че агенти на КГБ, подобно на Путин, действително са вербували полицаи от К1 в различни части на ГДР. Понякога са били препоръчвани от Щази, друг път самият КГБ наемал пенсионирани полицейски служители, като им се е плащало за свършена работа, а не за постоянно. Най-често те помагали на КГБ да събира информация за гражданите на ФРГ или други западни страни, посещаващи ГДР, или обратно - за източни германци, които живеели на Запад и можели да бъдат вербувани.

- Доказано е, че Владимир Путин е работил известно време в Дома на съветско-германското приятелство и през 1988 г., докато е бил със звание майор, получава медал "За заслуги в народната армия на ГДР". Въпреки че става въпрос за "армията", шпионинът е бил награден от името на Щази. Това се дължи на факта, че Министерството на държавната сигурност не е разполагало със собствени награди за раздаване. В Щази строго са се спазвали принципите на конспирацията. Може ли да се предположи защо на Путин е била присъдена тази награда?

Това е много добър въпрос, на който за съжаление не знаем отговора. Щази действително е награждавала свои сътрудници и агенти чрез Министерството на отбраната. Но това не означава, че Путин е работил за Щази. Възможно е те просто да са желали да признаят ролята му за успешното сътрудничество между двете спецслужби. Може да е била просто символична награда, а може да е била награда за конкретен случай, в който той е помогнал на Щази. Или пък например да се е отличила работата му в Обществото на съветско-германското приятелство, което е било съставено единствено от офицери на Щази и КГБ.

- Как мислите, заимствал ли е нещо Путин от дейността си в Германия за по-нататъшната си кариера?

Да, аз мисля, че тя безспорно му е въздействала. Ставайки свидетел на това как пада режимът, как хора щурмуват щабквартирата на Щази в Дрезден, как са се опитвали да проникнат в централата на КГБ, където той се е намирал в този момент, Путин най-вероятно е успял да си извади уроци за бъдещето, които са му помогнали в успешното задържане на власт в Русия. 

- Продължава ли процесът на лустрация в Германия и откриват ли се бивши агенти на Щази?

Да, този процес продължава, но на този етап е фокусиран върху изобличаването на длъжностни лица и държавни служители. Властите в различните региони на Германия имат свободата сами да решават какво да правят с новите разкрития, колко значение да им отдават и дали и по какъв начин да наказват провинилите се. Ще научим за нови случаи на сътрудничество с Щази, но тогава ще бъде важно да се определи доколко тясно е било това сътрудничество. Означава ли това, че човек просто е подписал няколко листа хартия или е имал по-сериозна работа, например шпионирал е десет години и е свидетелствал за всички в окръжението си, а в архивите има дебела папка с десетки негови доклади? Действието на германския Закон за архивите на Щази (приет през 1991 г. след дълги спорове дали да се даде на всеки германски гражданин правото да разбере дали разузнавателните служби са разполагали досиета на негово име) наскоро беше удължено и новото коалиционно правителство на Германия пое ангажимента да го разшири. Работата продължава.

----

* Интервюто е взето от Марк Крутов, редактор в руската редакция на радио "Свобода".

 

Тридесет и три годишният агент на КГБ Владимир Путин е бил разпределен в ГДР през 1985 г. и я напуска през 1990 г. - след падането на Берлинската стена. Путин не отрича тази част от биографията си, но през миналата седмица бе разкрит факт, който той никога не бе споделял публично: Путин е разполагал със свидетелство за сътрудник на Щази (Министерството на държавната сигурност) в Източна Германия, която в този момент е била една от най-опасните спецслужби в света.

Снимката с пропуска на Путин за Щази бе публикувана от специална федерална агенция на Германия, която изследва архивите на организацията. Той е бил издаден на 31 декември 1985 г. в Дрезден, където бъдещият руски президент работи "под покрива" на "Дома на съветско-германското приятелство". 

В ГДР Путин според различни версии организирал шпионирането на високопоставени служители на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), ръководил действията на съветски студенти и следял за секретни западни технологии. По данни на немския вестник "Франкфуртер Рундшау" сред задълженията на Путин е било да ръководи секретаря на дрезденския клон на ГЕСП - Ханс Модро, както и да следи антикомунистическите протести в ГДР.  

В допълнение към това в края на 80-те Путин може да е участвал в сделки за продажба на имущество на съветски войски в Германия, както и на недвижими имоти на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (ЦК на КПСС). Тези теории често си противоречат. Но безспорен факт е, че управлението е останало доволно от Путин: повишили са го в звание полковник (според различни версии това се е случило или през последните години на задграничната му служба, или когато вече се е бил завърнал в родината) и го включили в действащите структури на КГБ.

Радио "Свобода" интервюира американския експерт по отношенията между КГБ и Щази ДЪГЛАС СЕЛВИДЖ, който обяснява какво точно означават новите разкрития за Путин. Селвидж е един от главните сътрудници към федералната агенция за работа с архивите на спецслужбата, която продължава да изследва хилядите документи на Щази, които са оцелели след падането на Берлинската стена и комунистическото правителство на Източна Германия.

- Знаехте ли, че Путин е притежавал удостоверение за сътрудник на Щази?

Не знаех, но този факт не ме изненадва. За офицерите на КГБ от ранга Путин е било типично да получават такива свидетелства от Щази, за да бъдат допуснати на територията на местните седалища на специалната служба. Владимир Путин е работил в централата на КГБ в Дрезден и е получил този пропуск, за да може да посещава щабквартирата и да обсъжда настоящата си работа с офицерите от Щази.

- Колко подобни удостоверения са били издавани на съветски агенти и знаете ли за други офицери на КГБ, които да са получили?

Точният брой е неизвестен, но лидерът на щабквартирата на КГБ в Дрезден вероятно е притежавал, както и много от колегите на Путин. Мисля, че в Дрезден са били издадени шест-седем подобни сертификата, в Берлин вероятно много повече. Това е била често срещана практика. Хората, които не са получавали, са работили в провинциите, в малките градове или са били агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ), съветски военни шпиони. Когато се е налагало да посещават щабквартирата на Щази, те предварително са се разбирали по телефона, след което са били посрещани на входа и съпровождани вътре в сградата.

- Към края на съществуването на ГДР освен десетките хиляди служители на Щази е имало около 200 хиляди доброволни информатори на специалните служби. Те получавали ли са такива пропуски?  

Не, тези документи са издавани само на служители. Било е като да преминеш с пропуск в сграда, където работиш. Те са били издавани дори на секретари и на техническия персонал в Щази. Както, разбира се, и на офицерите на КГБ, които са работили в тясно сътрудничество с Щази.

- Вървял ли е този сертификат с пакет от привилегии за притежателя му? Например неприкосновеност от полицията на ГДР? Възможно ли е било да избегнеш глоба с помощта на такъв докумет? 

Не мисля, че Путин го е използвал за други цели, освен за да влезе в щабквартирата на Щази. В архивите, които изучавах, няма никакви данни, че тези пропуски са били използвани за нещо различно, като например за вербуване на агенти. Ако сътрудници на КГБ е трябвало да вербуват някого, те са използвали жители на ГДР, служители на полицията. КГБ им е плащал за това. Полицаите са имали достъп до информация на гражданите и ако е трябвало някой да бъде назначен, КГБ често не е действал пряко, а чрез агенти в полицията.

Това е работило и в обратната посока: когато полицията е научавала, че някой е готов да сътрудничи, шпионира и т.н., тя е съобщавала за това на хора като Путин. Когато е ставало въпрос за наемане на агенти, винаги се е разчитало на германците да изпълняват вербуването на германци, било то от Западна или Източна Германия. В редките случаи, когато вече съществуващи шпиони на Щази, които, да речем, са работили в Западна Германия, са пристигали в Източна, агентите на КГБ е можело да ги срещнат лично. Но в повечето случаи офицерите от КГБ не са обикаляли около Дрезден или Берлин, размахвайки "карти" от Щази, и не са се опитвали да наемат някого, нито пък да избягват глоба за нарушаване на правилата за движение.

- Възлагани ли са задължения на притежателите на подобен пропуск, като например да плащат месечни вноски? 

Не. Има официално споразумение между Щази и КГБ, подписано през март 1978 г. от министъра на държавната сигурност на ГДР Ерих Милке и от Юрий Андропов. В него се посочват някои от задълженията на служителите на КГБ, работещи в Германия. По-специално се казва, че агентите на КГБ и Щази в регионалните щабове е трябвало да получат такива пропуски, за да могат свободно да влизат в сградите на германските специални служби. Понякога за да участват в някои съвместни оперативни дейности, понякога за да обменят информация, понякога за вербуване.

Например Щази е можела да докладва на КГБ: има такъв човек, може би ще бъдеш заинтересован да го вербуваш, за да може той да доставя информация от Западна Германия или да шпионира. В споразумението между Милке и Андропов е написано, че на офицерите от КГБ, за които можем да кажем, че са били "прикрепени" един към друг с Щази, са им издавани удостоверения, с които са можели безпрепятствено да влизат в щабквартирата.

- Какво са означавали тези цветни печати от лявата страна на пропуска и защо Путин не е разполагал с печат за четвъртото тримесечие на 1986 г.? Може ли това да има връзка с раждането на дъщеря му Катрин в Дрезден на 31 август 1986 г.?

Това са печати за тримесечно подновяване на сертификата. Можем само да гадаем защо на Путин му липсва един печат. Възможно е да има стотици различни причини: може да се е разболял, да е прекарал известно време в СССР или в кабинета на КГБ в Карлсхорст (квартал в Берлин). Може и да е във връзка с раждането на дъщеря му, но за това нямаме никакви доказателства.

- Поредният номер на Путин е 217 590. Какво може да научим от това?

За съжаление от номера не може да научим много. Би било интересно да разгледаме списъците на издадените сертификати, но те липсват и не знаем дали са оцелели. Ако разполагахме с тях, щеше да е много интересно да видим например дали някой друг съветски разузнавач не следва след номера на Путин.

- Споменахте за други агенти на КГБ, които като Путин са получавали пропуски от Щази. Получавали ли са офицери на Щази подобни документи от КГБ?

Не мисля, че тази практика е била взаимна. Сигурен съм, че ако офицер на Щази е трябвало да посети щаба на КГБ в Дрезден, той е можел да го направи. Но споразумението между Милке и Андропов не издава нищо по този въпрос и не мисля, че са получавали. Ако е трябвало да обсъдят нещо със своите съветски колеги, обикновено офицерите от КГБ са пристигали в централите на Щази, а не обратното. Освен това предполагам, че КГБ се е опитвал да прикрие местоположението на сградите си в Дрезден. Повечето от гражданите са знаели къде се намира щабът на Щази, но не всички - къде са разположени зданията на КГБ.

Все още не е ясно какво точно е вършил Путин в Германия. Има различни версии: вербувал е функционери на Социалистическата партия, за да се отстрани главният секретар на ГЕСП Ерих Хонекер, задигал е западна технология, следил е за антикомунистически действия. Имате ли данни за тези неща? В кои от изброените сфери Путин е разчитал на помощта на Щази?

Ако говорите за операцията "Лъч", нямаме доказателства, че Путин е участвал в нея (това, което е известно за тази операция, както и въобще за дейността на Путин в Германия, не е еднозначно: според германския журналист Александър Рар КГБ се е опитал да подкрепи крилото на  "реформаторите" в ГЕСП, за да отстрани от политическата сцена генералния секретар Ерих Хонекер и да доведе до демократизиране на страната чрез контролирания от Съветския съюз нов лидер. Според друга версия КГБ подкрепя обратната страна - преследва реформаторите в ГЕСП). Ако такива доказателства съществуват, трябва да ги търсим не в архивите на Щази, а другаде. Според официалните данни Щази не знае нищо за операция "Лъч". Ако разгледате архивите на Митрохин (Василий Митрохин е бивш служител на архивния отдел на Първата главна дирекция на КГБ на СССР, който е предал няколко тайни документа на КГБ на британската разузнавателна агенция Ми-6) ще разберете, че операция "Лъч" започва през 1974 г. и основната ѝ цел е била да се вербуват държавни чиновници на средно ниво и представители на интелигенцията, които да предават информация за събитията в Германия на съветските специални служби.

Путин не е имал никаква връзка с това. Путин в качеството си на разузнавач се е опитал да изгради мрежа от агенти от Източна и Западна Германия, като целта е била след това да се изпратят в специалните служби на западните държави. Въз основа на познанията ни за дейността на офицерите на КГБ, които са били с подобен ранг на Путин, може да допуснем, че той се е интересувал основно от студенти, инженери, особено от тези от тях, които са работили за западни промишлени компании като "Сименс".

- Какво се е случило с пропуските от Щази? Опитвали ли са се сътрудниците на Щази да се отърват от тях, да ги унищожат? Къде се съхраняват оцелелите сега?

По този въпрос не може да се говори със 100-процентова точност, тъй като някои от щабквартирите на Щази са били превзети от протестиращи, други не. Всичко това се е случвало по различно време - някои документи, включително и пропуските, Щази е успяла да унищожи, други не. Определено сме извадили късмет, че щабквартирата на Щази в Дрезден е била превзета много бързо, всъщност е била една от първите, и повече от документите в нея са оцелели и до днес, включително пропускът на Путин. При други обстоятелства, сигурен съм, е щял да бъде унищожен, както и други документи.

- Какво се е случило с разузнавателната мрежа на Щази след падането на Берлинската стена? Журналистът Борис Райтшустер пише в книгата си за Путин, че сега е частично възстановена и отново обслужва интересите на Москва.

На този въпрос не мога да отговоря. Моята област на изследване се ограничава до събитията в Щази, протекли преди 1989 г.

- През 2015 г. германската агенция "Коректив" (Correctiv) публикува разследване на Владимир Путин и неговата дейност в Германия въз основа на данни от бившия офицер на Щази Клаус Зухолд, който твърди, че е бил назначен от Путин. Според материала на "Коректив" на разположение на Путин е имало цял екип от полицаи от Източна Германия, известен под кодовото име К1. По официални данни това звено е носило отговорност за разследването на "политическите престъпления" в ГДР. Можете ли да потвърдите тази информация?

Не мога нито да потвърдя, нито да отрека това. Нашите изследвания показаха, че агенти на КГБ, подобно на Путин, действително са вербували полицаи от К1 в различни части на ГДР. Понякога са били препоръчвани от Щази, друг път самият КГБ наемал пенсионирани полицейски служители, като им се е плащало за свършена работа, а не за постоянно. Най-често те помагали на КГБ да събира информация за гражданите на ФРГ или други западни страни, посещаващи ГДР, или обратно - за източни германци, които живеели на Запад и можели да бъдат вербувани.

- Доказано е, че Владимир Путин е работил известно време в Дома на съветско-германското приятелство и през 1988 г., докато е бил със звание майор, получава медал "За заслуги в народната армия на ГДР". Въпреки че става въпрос за "армията", шпионинът е бил награден от името на Щази. Това се дължи на факта, че Министерството на държавната сигурност не е разполагало със собствени награди за раздаване. В Щази строго са се спазвали принципите на конспирацията. Може ли да се предположи защо на Путин е била присъдена тази награда?

Това е много добър въпрос, на който за съжаление не знаем отговора. Щази действително е награждавала свои сътрудници и агенти чрез Министерството на отбраната. Но това не означава, че Путин е работил за Щази. Възможно е те просто да са желали да признаят ролята му за успешното сътрудничество между двете спецслужби. Може да е била просто символична награда, а може да е била награда за конкретен случай, в който той е помогнал на Щази. Или пък например да се е отличила работата му в Обществото на съветско-германското приятелство, което е било съставено единствено от офицери на Щази и КГБ.

- Как мислите, заимствал ли е нещо Путин от дейността си в Германия за по-нататъшната си кариера?

Да, аз мисля, че тя безспорно му е въздействала. Ставайки свидетел на това как пада режимът, как хора щурмуват щабквартирата на Щази в Дрезден, как са се опитвали да проникнат в централата на КГБ, където той се е намирал в този момент, Путин най-вероятно е успял да си извади уроци за бъдещето, които са му помогнали в успешното задържане на власт в Русия. 

- Продължава ли процесът на лустрация в Германия и откриват ли се бивши агенти на Щази?

Да, този процес продължава, но на този етап е фокусиран върху изобличаването на длъжностни лица и държавни служители. Властите в различните региони на Германия имат свободата сами да решават какво да правят с новите разкрития, колко значение да им отдават и дали и по какъв начин да наказват провинилите се. Ще научим за нови случаи на сътрудничество с Щази, но тогава ще бъде важно да се определи доколко тясно е било това сътрудничество. Означава ли това, че човек просто е подписал няколко листа хартия или е имал по-сериозна работа, например шпионирал е десет години и е свидетелствал за всички в окръжението си, а в архивите има дебела папка с десетки негови доклади? Действието на германския Закон за архивите на Щази (приет през 1991 г. след дълги спорове дали да се даде на всеки германски гражданин правото да разбере дали разузнавателните служби са разполагали досиета на негово име) наскоро беше удължено и новото коалиционно правителство на Германия пое ангажимента да го разшири. Работата продължава.

----

* Интервюто е взето от Марк Крутов, редактор в руската редакция на радио "Свобода".

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията