Полша трябва незабавно да преустанови действието на закона, принуждаващ част от съдиите от Върховния съд да се пенсионират.

Това гласи определение на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) вече се бе съгласила да премахне закона, понижаващ пенсионната възраст за съдиите. Това стана, след като Съдът издаде междинно решение през октомври.

Последното определение прави решението окончателно.

Енрокомисията реши на 24 септември да даде Полша на СЕС поради спорните съдебни реформи. Според Брюксел те нарушават независимостта на съдебната система и я поставят под контрола на ПиС.

Първоначално полските управници твърдяха, че реформите на съдебната система целят да подобрят ефикасността на съдилищата и да премахнат остатъците от комунизма в страната. С наближаващите догодина национални избори обаче партията дава признаци за смекчаване на някои свои позиции.

Часове след огласяване на определението полският президент Анджей Дуда подписа закон, с който на работа във Върховния съд се връщат магистратите, принудени да се пенсионират, предаде АП. Бързата му реакция е на фона на опитите на ПиС за намаляване на напрежението в отношенията между Варшава и Брюксел.