Американският президент Доналд Тръмп обяви в петък, че оставя решаването на сирийския конфликт, който по думите му е регионален, на регионалните играчи Русия, Турция и Иран.

В любимото си средство за комуникация, Туитър, президентът написа: 

"Излизането от Сирия не беше изненада. Аз водех кампания за това в продължение на няколко години и преди шест месеца, когато съвсем публично поисках да го направя, се съгласих да останем по-дълго. Русия, Иран, Сирия и други са местни врагове на ИД. Ние вършехме тяхната работа. Време е да се върнем у дома и да се възстановяваме. Да направим Америка отново велика!"

Той добави, че "е време най-после други да се бият в Близкия изток" и че САЩ не държат да са "жандарма на Близкия изток".

Нареждането на Тръмп бележи и края на кампанията по въздух на Вашингтон срещу "Ислямска държава" там, заявиха пожелали анонимност американски официални представители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Оглавяваната от САЩ въздушна операция имаше изключително важно значение за изтласкването на "Ислямска държава" и запазването на натиска над джихадистката групировка в Ирак и Сирия, отбелязват агенциите. По данни на американските военновъздушни сили срещу различни цели в двете страни от 2015 г. досега са били използвани общо над 100 000 бомби и ракети.

По-рано в петък,  руският президент Владимир Путин, на годишната си пресконференция определи като правилно решението на Тръмп. Одобри го и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято армия воюва със сирийски кюрдски групировки, подкрепяви досега от САЩ.

 
Западните съюзници на САЩ и опозицията на сирийския диктатор Башар Асад обаче бяха в шок от него.
 
Френската министърка на отбраната Флоранс Парли заяви днес, че екстремистите от "Ислямска държава" са били отслабени, но все още присъстват в Сирия и борбата за изтласкването им от техните укрепления трябва да продължи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
"Ислямска държава" е отслабена повече от всякога, но не е заличена от картата, нито са унищожени корените й", написа тя Туитър. "Необходимо е и последните базина тази терористична организация да бъдат победени по военен път", подчерта Парли в отговор на обявената вчера от Тръмп победа срещу "Ислямска държава".
 
Терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия далеч не е победена, заяви на свой ред британското външно министерство, цитирано от Франс прес.
 
"Международната коалиция срещу "Ислямска държава" отбеляза огромни успехи, но остава да се направи още много и не трябва да забравяме, че макар и без територия, тя остава заплаха", подчерта Форин офис.
 
Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили заявиха, че решението на Белия дом да изтегли американските войски от Сирия ще позволи на "Ислямска държава" да се възроди, отбелязва Франс прес. Силите, съставени предимно от сирийски кюрдски милиции, предупредиха, че решението ще има опасни последици за международната стабилност.
 
Франция има намерение да продължи с борбата срещу тероризма в Сирия, независимо от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за пълно изтегляне на американските военнослужещи от тази страна. Това заяви френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо пред телевизионния канал "Си Нюз".
 
"Борбата с тероризма ни най-малко не е приключила. Тя отбеляза значителни успехи, в частност в Сирия, където действията се водят в рамките на международната коалиция. Но е необходимо тази борба да продължи", каза Лоазо.
 
Според нея решението на Тръмп трябва да накара още веднъж Франция да се замисли за това да разполага в Европа с възможността за самостоятелно вземане на решения, да разполага със стратегическа автономност в условия, в които терористичната заплаха си остава.
 
"Нашите решения трябва да се взимат от нас самостоятелно", каза Лоазо. 
Франция и съюзниците от коалицията срещу "Ислямска държава" обсъждат със САЩ графика и условията на изтеглянето на американските войски от Сирия. Вашингтон обаче трябва да вземе предвид стабилността на региона, за да не бъде допусната нова хуманитарна криза. Това се казва в изявление на френското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.
 
"Ние и партньорските държави от международната коалиция преговаряме с Вашингтон по графика и условията, по които ще бъде изпълнено решението на САЩ да се изтеглят", заяви френското дипломатическо ведомство. 
 
"В следващите седмици Франция ще внимава да бъде гарантирана сигурността на всички партньори, включително на Сирийските демократични сили. Защитата на населението в Североизточна Сирия и стабилността на тази зона трябва да бъдат взети предвид от САЩ за избягването на нова хуманитарна криза и всякакво завръщане на терористите", допълва министерството.
 
Великобритания от няколко дни е обсъждала с правителството на Тръмп решението му да изтегли войските от Сирия, заяви днес говорителят на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
 
Той каза това в отговор на въпрос дали Великобритания е била уведомена предварително за решението.
 
Внезапната смяна на курса на САЩ по въпроса за Сирия е изненадваща и крие риска да навреди на борбата срещу "Ислямска държава", заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас.
 
"Ислямска държава" беше изтласкана, но заплахата все още не е изчезнала. Има опасност последиците от това решение да навредят на борбата с "Ислямска държава" и да поставят под риск вече постигнатите успехи", каза той.