Вече се превърна в традиция управленски решения, касаещи националните паркове и в частност парк „Пирин“ да се правят предпразнично, по Коледа – когато вниманието на обществеността е успано. След като точно преди година по време на последното си заседание за 2017-а Министерският съвет измени Плана за управление на „Пирин“ и се готвеше да предложи на тъмно промяна и в концесионния договор с „Юлен“ АД, тази Коледа нещо подобно направи и парламентът. Като даде възможност за нарушаване на естественото състояние на водните площи в парка. Така управляващите дадоха водата на Пирин на Марк Жирардели.

Това посочват от екокоалицията „За да остане природа в България“. А поводът е направените в „12 без 5“ изменения в Закона за защитените територии.

За какво става въпрос

В дневния ред на Народното събрание за последната му работна седмица преди коледната ваканция бе включено и второ четене на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Дотук добре. Но в последния момент двама от депутатите на „Обединени патриоти“ – Борис Ячев (НФСБ) и Атанас Стоянов (ВМРО) правят предложение с преходните и заключителни разпоредби да се направят изменения и в Закона за защитените територии (ЗЗТ) в частта, указваща какво е забранено да се прави в националните паркове, какъвто е „Пирин“. Какво общо има чистотата на въздуха с водохващанията и водовземанията, не е ясно. Но е практика чрез преходните и заключителни разпоредби на един закон да се правят съществени изменения в други закони, които изменения нямат никакви допирни точки с отворения първоначално за ремонт нормативен акт и не на последно място - така не минават дори обществено обсъждане.

Сега в ЗЗТ изрично се посочва:

„В националните паркове се забраняват:… нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии“.

Това, което двамата „патриоти“ предложиха, а депутатите гласуваха, бе към тази забрана да се добави изключението „освен в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората или настъпване на материални щети“.

Апропо, в същия член 21 на ЗЗТ изрично е записано и че се забраняват „строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения“.

Според „За да остане природа“ това решение ще открехне вратата за разширяване на ски пътищата и за водохващания с цел захранване на съоръженията за изкуствен сняг.

„Индиректно, в нарушение на правилника на Народното събрание и без никакви аргументирани мотиви беше променен Законът за защитените територии и вече е позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, вкл. коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг“, посочват от екокоалицията.

Въпреки че според горецитирания текст от закона водохващанията извън тези за питейни нужди да са забранени, в Пирин явно има изключение – защото по документи, според разрешителните на Басейнова дирекция, съоръжението за изкуствен сняг на „Юлен“ си действа и прави точно такива водовземания.

Отделно с изменения в „12 без 5“ от правителството План за управление на природния парк бе разрешено строителството на негова територия. След дълги протести министърът на екологията Нено Димов реши да оправдае решението, като обясни, че то касае не строителство на територията на парка, а само даването на възможност да се правят водохващания за питейни нужди, както е разписано в ЗЗТ. Въпреки това тричленен състав на Върховния административен съд, който гледа делото за плана за Пирин, обжалван от природозащитниците, също посочи в решението си, че изменението на кабинета не дава гаранции, че водохващанията ще служат само за питейни нужди. МОСВ обжалва пред петчленен състав на съда.

"Всички територии с рискове от наводнения са описани в плановете за управление, а такива в парка няма. Не знам за какви наводнения са се загрижили "патриотите", коментира бившият директор на парк "Витоша" и председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. 

По думите му целта е разширяване на ски трасетата. 

"Юлен" АД има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако те минат маскирани като отклонения на води за превенция от наводнения, община Банско, като миноритарен акционер във фирмата концесионер, лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг", посочват още природозащитниците.

Оттам се заканиха, че ще уведомят Европейската комисия за нарушение на Директивата за местообитанията. Този режим за водите в Национален парк Пирин касае три защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата, посочват от "За да остане природа в България".