Държавата да обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, който отмени решението на кабинета за разширяване на ски лифта на Банско. Това ще предложи на заседанието на кабинета другата седмица вицепремиерът Валери Симеонов, съобщава в. "Сега". Ако обаче и петчленният състав на Върховния административен съд потвърди решението на предходната инстанция, то вицепремиерът щял да скочи от бургаския мост.

"Трябва да има последователност в поведението на всеки индивид и на всеки орган. Министерски съвет има решение за приоритетно подпомагане на изграждането на втори лифт. Така че задължително трябва да обжалваме", заяви пред "Сега" Симеонов.

И даде заявка, попитан какви ще бъдат действията на кабинета, ако и следващата инстанция потвърди решението.

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

Лидерът на НФСБ обясни, че не вижда логика правителството да търси среща с представители на природозащитните организации, които протестираха месеци заради решението на кабинета.  

"Ние в момента имаме проблем със съдебно решение, а не с природозащитниците", каза той. 

Както Клуб Z писа, преди два дни ВАС отмени решението на правителството, взето в края на миналата година, за частично изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин". Симеонов и екоминистър Нено Димов бяха инициаторите на това изменение с мотива, че така ще се даде зелена светлина за строителството на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. Но и за екозащитниците, които обжалваха това решение, а оказа се и за магистратите от ВАС правителството отваря вратата за строителство и на ски писти, както и за водохващания за захранването им с изкуствен сняг. И това - без екологична оценка.