Папа Франциск призова свещениците, които са насилвали сексуално малолетни, да се предадат, предаде Ройтерс.

Според Ватикана папата за първи път отправя толкова директно обръщение по този проблем, който влошава доверието в Католическата църква. 

"За тези, които малтретират малолетни, ще кажа следното: предайте се пред човешкото правосъдие и се подгответе за Божественото правосъдие", заяви той на традиционното коледно обръщение пред Курията, централното управление на Ватикана.

Изявлението на Франциск идва два месеца преди извънредна среща на върха, на която ще присъстват ръководителите на около 110 епископски конференции и десетки експерти и ръководители на религиозни ордени във Ватикана. Те ще обсъждат сексуалното насилие в Църквата.

В други години Франциск използваше коледното обръщение, за да осъди случаите на корупция и лошо управление на Курията. Този път той се концентрира върху световната криза на сексуалното насилие.

"Нека бъде ясно, че изправена пред подобни низости, Църквата няма да пести усилия и ще направи необходимото, за да изправи пред правосъдието тези, които извършват подобни престъпления. Църквата никога няма да се опита да потули или да не вземе насериозно подобни случаи", заяви той.

Когато в миналото папата е отправял подобни обещания за нетолерантност, пострадалите групи го осмиваха, като казваха, че Църквата трябва да излезе с ясна политика, за да принуди отговорните епископи за лошото справяне с насилствените случаи да си понесат последствията.

Според тези групи срещата през февруари трябва да доведе до това.

В обръщението си Франциск призна, че Църквата е извършвала сериозни грешки в миналото, но обеща да превърне "миналите грешки във подходящи възможности за премахването на тази напаст", както от Църквата, така и от света въобще.

Именно Франциск допусна подобна грешка по-рано през тази година, когато първоначално яростно защити епископ от Чили, който бе обвинен, че прикрива случай на насилие. По-късно папата проведе разследване и прие оставката му, както и на други прелати от Чили.

"Няма съмнение, че някои дали от безотговорност, липса на доверие, подготовка или опит, или пък от човешко късогледство, се отнасяха в миналото към много случаи без необходимата сериозност и бързина, както се полага", заяви Франциск. "Това не бива да се случва отново. Това е изборът и решението на цялата Църква", добави той.