Датски прокурори обвиниха 31-годишен мъж, че планирал да взриви бомби в Копенхаген и да нападне минувачи с кухненски ножове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според властите подсъдимият, чието име не се съобщава, участвал в поръчването на компоненти, които щели да бъдат използвани за изработването на една или повече бомби. Той имал съучастник - Диаб Хадига, осъден от германски съд през юли 2017 г. на шест и половина години затвор.

Хадига е арестуван през ноември 2016 г. в пристанищния град Путгарден в Северна Германия, докато се опитвал да се качи на ферибот за Дания. В раницата му имало 17 000 кибритени клечки, 17 батерии, фойерверки, два големи кухненски ножа и шест уоки-токита, които били поръчани от 31-годишния заподозрян. Според прокурорите фосфорът от кибритените клечки бил предназначен за бомбите. 

"Може да звучи аматьорски, но всъщност е много сериозно", заяви прокурорът Андерс Рисагер, цитиран от АП. 

Срещу подсъдимия и преди са отправяни обвинения - че е участвал в палежа на шиитски молитвен дом в Малмьо през октомври 2016 г. Впоследствие обаче те са били свалени, съобщават шведски медии.