Новата банкнота от 100 лв. от днес (28 декември) е в обращение, съобщи БНБ. Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения, столевката отново е зелена и с лика на Алеко Константинов, но има въведени нови защитни елементи. 

Причината е развитието на новите технологии, което прави по-лесно за фалшификаторите производството на добри ментета. 

Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. За незрящите пък има допълнителни релефни линии. От новите банкноти вече са отпечатани 8 милиона броя. Старите столевки ще се подменят поетапно, след като се изхабят.

На лицевата страна са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, заглавната страница на пътеписа „До Чикаго и назад“, вертикално отпечатани текстове „Алеко Константинов“ и „1863–1897“ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи, уточнява БНБ.

На обратната страна са изобразени елементи, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Повече технически параметри и кои са новите технически елементи, можете да видите на сайта на БНБ.