"Зелените трамвайни релси от Руски паметник ще бъдат удължени до пл. "Македония", а в зоната ще оформим линеен градски парк."

Това съобщи чрез профила си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова, като приложи и снимки на проекта.

Прекратяването на процедурата за реконструкция на трасето на трамвай №5 от Руски паметник до Княжево е дала възможност на общината да направи тези промени в проекта, посочва Фандъкова.

По думите й ще се запазят 163 места за паркиране, както и локалните платна за движение.

"С промените направени от едно от най-големите френски архитектурни бюра "Вилмот архитекти"  се предвижда увеличение на озеленяването – 467 дървета и 3720 кв. м. зелени площи. Осигуряват се пешеходното и вело движението и се създават места за почивка. Напречните връзки ще бъдат обогатени с по-подходящи пресичания на трамвайното трасе", изброява столичният кмет.

Запазването на броя на местата за паркиране е едно от основните ни изисквания, защото прилежащите зони са строени в началото на миналия век, повечето сградите нямат гаражи и хората, които живеят там, нямат места за паркиране.

Архитектите от "Вилмот архитекти" ще консултират общината по промените, а архитектите от българска страна трябва да преработят документацията. Целта е през април да стартира отново процедурата за избор на изпълнител на цялостния ремонт на трасето на трамвай №5.

"Промените, които правим, ни дават възможност да направим по-зелена градска среда и да увеличим пешеходните пространства и зоните за почивка", пише още Фандъкова.