Създаването на цяло министерство за българите в чужбина поиска вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му другата идея - за закриване на Агенцията за българите в чужбина, не решава никакви проблеми.

Въпросната агенция в момента е с временен председател, след като титулярът Петър Харалампиев бе арестуван по разследване за търговия с българско гражданство. Харалампиев е от квотата на ВМРО в управлението. 

Каракачанов припомни в ефира на бТВ първия кабинет "Борисов", когато нямаше министрество, но имаше специален министър без портфейл за българите зад граница - покойният Божидар Димитров. По думите му тогава само за година била свършена много работа. Сега положението било различно: 

"Ние се заразихме с глобалния либерализъм. Искам България да бъде сериозна държава. Зарязахме 4 млн. българи на произвола на съдбата", каза той.

"На мен не ми е безразлично дали децата на българите в Молдова ще станат румънци, децата на българите в Украйна - украинци, а в Македония ще правят измислена македонска нация. Не ми е безразлично дали българите в САЩ ще знаят български. На който му е безразлично - да продължава по същия начин", декларира вицепремиерът. 

Преди Каракачанов бесарабският българин Петър Петров обяви пред бТВ, че "в Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара".

Историята му започва с това, че преги години за да може да пътува в чужбина му трябвал паспорт. Съгласил се да го запишат като румънец за целта, но по-късно скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец и вече 7 години чака, за да получи българско гражданство.

„Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен”, обясни мъжът и заяви, че в Молдова има корумпирани служители, които работели в тясно сътрудничество с Агенцията за българите в чужбина. 

Новите изтребители

Министърът на отбраната Каракачанов защити и предложението България да започне преговори със САЩ за покупката на нови изтребители F-16 за българската армия. Очаква се Министерският съвет официално да вземе решение по темата на заседанието си на 9 януари. 

"Имаше предложение от 3 държави. САЩ предлагат пълния пакет от самолети, въоръение и оборудване на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът", обясни Каракачанов и заяви, че офертите на Швеция за "Грипен" и на Италия за самолети "Юрофайтър" втора ръка не предлагали пълен пакет. В случая с "Грипен" се предлагали и повече на брой самолети, но за сметка на способностите им, а и доставката на въоръжение отново зависела от САЩ. 

По думите му заради американското законодателство разговор за цената на новите самолети може да има, след като започнат официални преговори със САЩ за покупка на самолети. Това иска да направи и правителството. Ако преговорите не приключат с решение, което устройва българската страна, такива можело да се проведат по останалите две оферти, обясни министърът. 

"В шведската оферта няма цената на допълнителното въоръжение и оборудване, които пак трябва да купим от САЩ. В американската оферта също има неясноти, но заради тяхното законодателство", допълни Каракачанов.