Безпрецедентно - каузата на българските превозвачи, които готвят протест пред Европейския парламент, обедини кабинета и президента, които нескрито враждуват още от началото на мандата на Румен Радев. И от "Дондуков" 1, и от "Дондуков" 2 излязоха с позиции в подкрепа на шествието на превозваческите фирми, които смятат да изкарат тежка техника в Брюксел на 10 януари.

Правителството 

Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет "Мобилност", който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент.

Тази позиция е била изразена по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари, съобщават от преслужбата на Министерския съвет.

Българските превозвачи настояват Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените няколко поправки в пакета "Мобилност", известен още като пакета "Макрон", касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки четири седмици и нощните почивки на шофьорите.

"Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Ограниченията, които се налагат с пакета "Мобилност", ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара", заяви Росен Желязков.

"Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава", коментира и Борисов.

Като израз на тази солидарност министър Желязков лично ще присъства на протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, а по-късно и на заседанието на транспортната комисия, се посочва още в съобщението.

Президентът

"Искам да изразя своята абсолютна подкрепа към вашите искания, към предприетите от вас действия и намерение за справедливи протести", заяви и държавният глава Румен Радев преди среща с представители на транспортния бранш, обръщайки се към тях. - "Изразявам уважението си към вашата дейност, която не само има огромен принос към българската икономика, като принос към БВП и трудовата заетост, тя осигурява препитание на много семейства."

"Аз съм с вас. Точно вашите справедливи искания дават повод всички институции в България да са обединени в подкрепата си към вас", заяви още държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни:

"Искам да уточня, че тази среща е не, за да се прави анализ дали някой до момента си е свършил или не си е свършил работата. Това го оставям като съвсем друга тема, не й е мястото тук. Приемам тази среща, за да уточним какво и как трябва да се прави оттук нататък, така че да имаме успех, защото това е успех за България. Нещата явно не могат да се решат за един ден. Борбата може и трябва да се води в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план"