Община Поморие спечели първата си битка срещу Министерство на туризма (МТ) за дадената на концесия като плаж търговска крайбрежна улица. Тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение, с което задължава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разгледа жалбата на общината срещу кабинета - нещо което КЗК веднъж отказа да направи. Но от ведомството на Николина Ангелкова искат произнасяне и на "петчленка". Междувременно кметът на общината изразява опасения, че поморийският плаж може да посрещне Сезон 2020 без концесионер. 

За странния случай с ул. "Крайбрежна" алармира в края на миналата година кметът Иван Алексиев (ГЕРБ). Местната власт се опитва да докаже, че дадената на концесия част от търговската улица, която минава по цялото протежение на поморийския плаж, е публична общинска собственост, а не държавна, и най-вече – че не е плаж, който да може да бъде отдаден на концесия.

Междувременно бе поставен и въпросът събира ли концесионерът такси от разположените по "Крайбрежна" и тротоарите й търговски обекти – магазини, заведения и сергии. През лятото това е една от основните търговски улици в курортния град. Според кмета - това се прави, а според министерството - такси от обектите не може да се събират.

20 години по-рано

Казусът датира от далечната 1999 година, когато плажът заедно с част от "Крайбрежна" са дадени на концесия за срок от 20 години въз основа на акт за изключителна държавна собственост. Още тогава общината протестира, но улицата така и не е извадена от концесионната площ. 

Тогава конкурса печели фирма "Ирида 71", чиято собственост се свързва с лица като Надя Иванова – половинката на убития през 2002 година Димитър Димитров–Маймуняка, един от създателите на групировката ВИС, и Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. 

На практика договорът на концесионера изтича чак в края на септември следващата година, а новият концесионер трябва да започне да изпълнява задълженията си от 2 октомври 2019-а. Но Министерството на туризма (МТ) решава да стартира още през лятото на 2018 година процедурата по набиране на кандидати да стопанисват плажа. - В средата на август на редовното си заседание правителството взема решение за даване на концесия на четири морски плажа, сред които е и "Поморие-изток", за срок от 15 години. Определен е и размер на минималното годишно концесионно плащане – 107 946 лева. 

15 години по-късно

Месец по-късно, на 14 септември, е публикувано съобщение от ведомството на Николина Ангелкова, според което на 8 октомври в сградата на Министерството на туризма ще се проведе конкурс за концесионер на плажа. Описано е, че става въпрос за имоти в землището на Поморие, одобрени през 2009 г. със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия съгласно акт за изключителна държавна собственост от 1999 г. и акт за поправка на акта от 1999-а, датираща от 2009 г., както и специализираната карта от 2012 г. Т.е. според обявлението на министерството новата концесия има същите параметри като старата –  улица "Крайбрежна" отново е обект на стопанисване като плажна ивица. Обяснението на ведомството на Ангелкова е, че според докумементите с които боравят там улицата е плаж.

На 3 октомври Алексиев подава жалба до МТ, както и до КЗК с искане за спиране на процедурата, докато не се разреши дали това е държавна или общинска собственост. Но министерството не спира процедурата и видно от документацията, пет дни по-късно – на 8-и, започва да събира офертите.

Междувременно КЗК отказва да направи проверка по жалбата на Алексиев с мотива, че общината е изпуснала 10-дневния срок, който започва да тече от момента, в който конкурсът за търга е бил публикуван в "Държавен вестник", а общината обжалва пред ВАС.

Мотивите

Така стигаме до определението на съда. ВАС посочва, че КЗК неправомерно е отказала да се занимае с казуса като прави преглед на нормативната уредба, както в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, по силата на който доскоро се раздаваха концесиите на плажовете, така и по Закона за концесиите. Магистратите постановяват, че срокът за обжалване трябва да започне да тече от момента, в който е публикувано обявлението за старта на процедурата по отдаване на плажа на концесия на сайта на Националния концесионен регистър. Такова обаче няма и до ден днешен. Публикувано е само решението на Министерския съвет. 

"При така установеното се налага извода, че Министерски съвет не е изпълнил императивно регламентирана процедура (...) за публикуване на обявлението за откриване на процедурата, обявление за процедурата така и не е публикувано и понастоящем, следователно 10-дневния срок за обжалване за заинтересованите лица (вкл. кмета на община Поморие) (...) не е започнал да тече и подадената жалба (...) не е просрочена, а по-скоро преждевременно подадена и е следвало да бъде разгледана от КЗК по съществото й", посочва ВАС.

Междувременно

Междувременно след скандал в парламента бе решено, че плажовете ще се дават на концесия по реда на Закона за концесиите, а не както досега - по този за Черноморското крайбрежие. Това трябваше да е така от 1 януари 2019 година, но в последния момент депутати на ГЕРБ поискаха нова отсрочка до 2021 година (първата бе до 2019-а). От опозицията, както и коалиционният партньор Обединени патриоти, видяха в предложеното изменение опит плажовете да продължат да се раздават по стария ред от министърката на туризма, а не по новия гарантиращ повече прозрачност в самата процедура и контрол. В действителност Ангелкова обяви много плажове за стопанисване много преди договорите със старите концесионери да са на път да изтекат, като от ведомството обясняват това с нуждата от подготовка, за да са иззяло готови ивиците да посрещнат туристите. Предложението на депутатите от ГЕРБ в крайна сметка бе изтеглено - след ожесточени дебати и отпор срещу него.

Дали ще бъде прекратена стартиралата процедура за плаж "Поморие-изток" и по кой закон ще продължи е въпрос и за кмета. Алексиев коментира, че именно с оглед на такива възможни неуредици са поискали министерството да спре процедурата до изчистване на казуса с "Крайбрежна". "Вече имам съмнения, че ще можем да започнем сезон 2020, че плажът ще има концесионер - ако продължим с жаленето и обжалването", посочи градоначалникът.