Зад обиските на адвокатски кантори и домове и повдигнатите обвинения стои делото срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев. 

Това смята защитникът на собственика на "Емко" и "Дунарит" Лазар Карадалиев. Кантората на Карадалиев, както и жилището му, бяха обект на обиск от прокуратурата на 19 декември миналата година. В последствие срещу него бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за пране на пари заедно с Гебрев. Обиските предизвикаха гневна реакция сред адвокатското съсловие.

Преди няколко дни зам.-главният прокурор Иван Гешев разказа в ефира на бТВ какви според държавното обвинение са прегрешенията на Карадалиев, без да споменава "Емко" или "Дунарит". Според Гешев адвокатът участва в ОПГ за пране на пари, като за част от трансакциите имало данни, че са стигнали до офшорни зони в дружества на руски олигарх, който бил в санкционния списък на ЕС и САЩ. 

По думите му Карадалиев е обвинен още за транспортиране и държане на акцизни стоки без бандерол, както и за "определени действия, свързани с делото КТБ - при претърсванията са слагани табели "адвокатски офис" с идеята да не се претърсват".

Днес в студиото бяха Карадалиев и партньорът му в адвокатската кантора Стоян Стоянов. За да дадат своята гледна точка.

"За пореден път ставаме свидетели на бутафорни изказвания от зам.-главния прокурор", посочи Лазар Карадалиев.

По думите му репресивните мерки на прокуратурата срещу него и други колеги адвокати е във връзка с това, че представляват лица по знакови дела. 

За Карадалиев атаката на прокуратурата е конкретно заради Емилиян Гебрев. Според определението на Специализирания наказателен съд, в офисите и домовете на защитниците се е търсела "акционерна книга на "Дунарит", протоколи от заседания на съвета на директорите, временни удостоверения за собственост на "Дунарит"".

"Това е кореспонденция между адвокат и клиент и те нямат право да я изземват", категоричен бе защитникът.

Срещу Гебрев има повдигнато обвинение от 2017 г., а разследванията започнаха след опита на "Емко" да придобие завод "Дунарит", който пък бе собственост на Цветан Василев преди фалита на КТБ. По това разследване Гебрев бе обвиняем за източване на завода, като оказа се сега обвинението е променено в ръководене на ОПГ за пране на пари. 

Сагата с "Дунарит" датира от 2017 г., когато Гебрев заяви интерес да купи завода. Но такива апетити имаха и лица, определяни като свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски чрез дружеството "Виафот". Случайно или не, по това време Гебрев стана един от героите в прословутите книжки на издателската група на Пеевски.

Междувременно през лятото на 2017-а Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет спря за срок до 6 месеца лиценза за външнотърговската дейност и производство на "Емко". Вносител на предложението бе икономическият министър Емил Караниколов. Караниколов и Гебрев влязоха и в спор за това кой е собственикът на "Дунарит", като Гебрев твърди, че притежател на 99,52% от завода е "Емко". 

 

"Това е опитът на прокуратурата оттук нататък да не мога да защитавам Гебрев", смята Карадалиев. 

Къде тук е руският олигарх обаче? – попита водещият.

"Не мога да ви кажа. И трите ми обвинения са едни бланкетни обвинения, от които не става ясно за какво точно ме обвиняват и на база на какви доказателства. Все още не съм видял нито едно доказателство. А видно от протоколите в моя офис и дом не е намерено нищо", отвърна защитникът.

За "руска връзка" отрече и Стоянов.

„Не знам за какви руски олигарси става въпрос. В конкретното обвинение се търсят конкретни документи. Ние за разлика от г-н Гешев не можем да си позволим да говорим хипотетично. Ние говорим с конкретни факти. А те са, че се търси книга на акционери, временни удостоверения и най-големият парадокс – електронен подпис. Защо й е на прокуратурата електронния подпис на всеки един адвокат? Какви документи те ще подписват и ще подават с този електронен подпис?", попита съдружникът на Карадалиев в кантората. 

"Срещу Иван Гешев съм пуснал над 20 сигнала за нарушения в досъдебното производство по делото срещу Цветан Василев. Може би в изпълнение на моите задължения като защитник съм неудобен за прокуратурата", посочи още Лазар Карадалиев, който е и един от защитниците на банкера.

А колегата му изведе извод:

"Това, което се случи на 19 декември удари дъното на беззаконието в тази държава. Ако за един човек най-важното нещо е да бъде здрав и да са му защитени правата, нашата работа е да защитаваме неговите права. Когато се атакува българската адвокатура, се атакуват българските граждани, този който брани нормалния човек от беззаконията на държавата, това е адвокатът."