Да се акцентира върху различията между социалистическите партии в Европа не е разумна тенденция. Това заяви днес председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев преди дискусия на тема "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа".

"Всяка партия има някакви различия, по един или друг въпрос. Не се акцентира върху това, кое е общото, защото ако се следва тази линия, вие евентуално ще зададете въпроса, към кое политическо семейство принадлежи БСП", заяви той.

Поводът е въпросът за това как кандидат-депутат на БСП за Европарламента (какъвто Станишев все още не е, но има надежди да води листата) ще изпълнява програмна платформа, в която е записано, че БСП не приема Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН - два международни документа, които ПЕС и мнозинството европейски социалисти подкрепят.

"Въпросът в България е решен, правно, политически, защото има произнасяне на Конституционния съд. Аз съм се произнесъл по мотивите на Конституционния съд, но това е друга тема. Аз, като демократичен човек уважавам институциите и техните решения", заяви лидерът на ПЕС по случая с Истанбулската конвенция. "ЕП се е произнасял отдавна и там също не е на дневен ред, няма нужда да се формира позиция и да се ориентираме по една и друга платформа."

Конвенцията бе обявена за противоконституционна след като БСП и "Обединените патриоти" възразиха на приемането й и ГЕРБ решиха да прехвърлят топката на най-висшия съд. 

По въпроса с Пакта за миграция на ООН Станишев заяви, че това е проблем, който не може да се решава самостоятелно от една държава. Но документът бил "много сериозен", макар и не правно ангажиращ.