Зима е. Но на морето е горещо. Аха скандалът със заравнените дюни на къмпинг "Смокиня" малко да утихне и оказа се само в рамките на няколко дни се появиха още няколко случая, свързани със строителни дейности по Черноморието. По традиция студените месеци са благодатни за инвеститорите и за техните благодетели.

Заради забраната за строителство в активния летен сезон, "разкопките" се правят през зимата. Което е по-удобно и ако искаш да скриеш от хорските очи как се копае на първа линия - на пясъка. Или как се разрушават дюни. Или как по документи изчезват цели плажове. Но иначе според държавата всичко е точно - всичко е законно.

Както е известно, поръчителят на заравняването на над един декар бели дюни на "Смокиня" бе установен, арестуван и е с повдигнато обвинение. Но оказа се, в къмпинга са "бетонирани" освен караваната на Иван Нончев - собственик на заравнения терен и поръчител на унищожаването на дюните, още няколко. 

Срещу тях многократно са подавани сигнали, но собствениците им не могат да бъдат установени, защото подвижните домове нямат регистрационни номера, стана ясно от репортаж на бТВ от мястото. 

"Потърсихме съдействието на полицията, за да можем да установим кои са собствениците на трите каравани", коментира директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова. 

Актуален изглед от "Смокиня".

На този фон Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие" публикува снимки в профила си във фейсбук - този път от къмпинг "Градина". И там машините работят усилено върху бреговата ивица. Строителните дейности край плажа на къмпинг "Градина" са законни, коментираха от бургаската екоинспекция пред БНР. Имотът е частен, на площ около 5.5 дка, проведени са били екологични процедури. Детелина Иванова от РИОСВ поясни, че ще се изграждат бар, ресторант, магазини и обслужващ паркинг. По думите й няма дюни в този парцел. Имотът е бил земеделски, със сменено предназначение - за къмпинг.

Това е поредният случай, в който очевиден плаж е документиран като земеделска земя. 

"Попада в Защитена зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със Защитена зона "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания. Този имот е включен в Общия устройствен план на Община Созопол с предвиждания за курорт и допълващи дейности. В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна – по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на Натура – зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени мерки и условия, въздействие няма да има…", заявяват по повода от екоинспекцията.

Ето актуален изглед от строителната площадка на "Градина:

Оставаме в района и се насочваме към природната забележителност - блатото Алепу - в района на т.нар Шофьорски плаж. Сагата там се точи от години, но явно тази зима инвеститорите вече са пристъпили към действие - на самия плаж, на 20 декара, в зони А и Б, в частен терен, урбанизиран, попадащ в Натура 2000, ще изникнат поредните курортни комплекси.

Въпреки че строителите твърдят, че само укрепват свлачище за момента, видно от любителските снимки, вече има излята основа за сграда. Но, както винаги, всичко е точно. Проектът е процеиран от Община Созопол и одобрен от екоинспекцията в Бургас. 

Ето актуален изглед от строителната площадка на "Градина:

 

Продължаваме на север, към Община Варна, където плажове мистериозно изчезват от кадастралните карти. След като миналата година стана ясно, че такава съдба е сполетяла плажа на квартал "Аспарухово", днес "Дневник" разказва за още един такъв сходен случай.

Комисията по архитектура към общинския съвет е одобрил Подробния устройствен план на парк в градския кв. "Аспарухово". Процедурата по изготвянето на плана отне 22 години, след като започна още през 1997 г. и бе приключена въпреки сигналите, че в територията на бъдещия парк са включени неправомерно плаж и дюни, пише "Дневник". И този плаж е бил заличен в документи, съставени от местната общинска администрация.