Регионалното звено на екоминистерството в Бургас е направило незабавна проверка на разораните дюни на къмпинг „Смокиня“. "Увредени са дюнни местообитания в защитената територия на природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“, съобщиха от министерството. От министерството на туризма пък започнали проверка срещу неизвестен извършител.

"По време на проверката не се установи извършителят на деянието, увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма. В първият работен ден РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.", уверяват от екоминистерството

Оттам посочват, че на проверката ще бъде поканен концесионерът или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

От министерството на туризма също казаха, че започват проверка.

"Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа”, посочват оттам.

За поредното посегателство срещу защитени зони по българското черноморие съобщи в профила си във Фейсбук музикантът Васил Гюров. Той разпространи снимки от къмпинг "Смокиня", на които се виждат разорани от машини дюни. От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите съобщиха пред Клуб Z, че знаят за случая, но ще изпратят проверка в понеделник, защото служителите на регионалното звено са почивка в събота.

Дюните са географски феномен и затова на много места са защитени срещу човешка намеса. А Черноморски подвижни (бели) дюни са записани в Червената книга.

"Така изглеждат днес защитените дюни на к-г Смокиня! Много удобно - през януари. Единствения коментар: ИЗМЕТ !!!", написа Гюров във Фейсбук.