Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева. Депутатът от левицата ще отговаря за пране на пари, съобщава "Дарик", цитирайки държавното обвинение.

През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати от действащия парламент, сред които освен нея са Веселин Марешки и др.

Още тогава стана ясно, че Елена Йончева ще бъде разследвана за пране на пари в особено големи размери, присвоени от вече фалиралата КТБ.

"Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък.", пише в мотивите на Цацаров, пратени на Народното събрание и цитирани от Клуб Z.

Делото срещу нея е започнало след сигнал от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е от същия избирателен район като социалистката – Хасково. Разследването се води от Специализираната прокуратура.

За да се изпълни съставът на прането на пари, тя трябва да е знаела или предполагала, че става въпрос за пари, придобити чрез престъпления.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи през ноември, че фактът, заради който Сотир Цацаров иска да разкрива данъчни, осигурителни, банкови тайни на журналистката е, че е образувала дружество "Офроуд" ООД между нейната "Авторска телевизия" ООД и въпросната офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Така веднъж въпросното чуждо дружество, участвайки с 5000 лв. уставен капитал (колкото и самата Йончева), допълнително инжектирало 310 000 лв и после други 250 000 евро (реално превело € 170 000) в общата им сметка за "Резерв". Тя пък била разкрита в КТБ. Единственият, който е имал право да оперира с тези пари, е била Йончева.

За да има успех делото обаче, държавното обвинение задължително трябва да докаже, че Йончева е знаела или поне предполагала престъпен произход на парите, които й дава съдружникът й "Далий...". (между другото, в същия казус е младият Вълчо Арабаджиев, който е на съд, защото трябва да е предполагал престъпен произход на милионите, дадени му от баща му и майка му и намерени в негови банкови клетки, б.р.).

"Имаме основание да считаме, че тя или знае, или предполга, което се извежда от гласни доказателствени средста на този етап", каза тогава Арнаудова

Самата  Йончева атакува правителството на ГЕРБ с множество сигнали - за злоупотреби със стената на българо-турската граница, за Летище София и др. Отделно, тя се съди по граждански ред и с премиера Бойко Борисов като частно лице - за клевета.