„Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. В случая ми се струва, че бият най-малките.”

Това коментира тази сутрин пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията информациите, че България е критикувана за издаването на визи на ивнвеститори.

Както е известно, очаква се България да бъде критикувана от Брюксел за начина, по който чужденци получават българско гражданство - залегнал в Закона за българското гражданство. Очаква се докладът да излезе днес. В него се коментира издаването на  т. нар. „златни визи” – гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лв. В документа се посочва, че Малта, Кипър и България са страни, в които действа  схема за продажба на гражданство.

Тихомир Безлов обаче представи и таблица за продадените „златни визи” за пет години в различни държави от съюза:

Според него Гърция и Кипър имат намерение дори да разширят програмите си за гражданство срещу инвестиции, защото виждат ефект.

"У нас Министерството на правосъдието говори за прекратяване на програмата, но Министерството на икономиката е на мнение, че има смисъл от нея и не трябва да бъде спирана", коментира още Безлов.

Именно проект на Министерството на правосъдието, представен вчера за обществено обсъждане, се предлагат значими промени. Между другото - някакво преформатиране на Държавната агенция за българите в чужбина не е залегнало. 

Kaтo ocнoвни пpoмeни oт министерството изpeждaт oтпaдaнe нa възмoжнocттa зa пoлyчaвaнe нa бългapcĸo гpaждaнcтвo нa ocнoвaниe инвecтиции, cъĸpaщaвaнe нa cpoĸoвeтe и пpeцизиpaнe нa ĸpитepиитe зa пpeдocтaвянe нa бългapcĸo гpaждaнcтвo, въвeждaнeтo нa изиcĸвaнe ĸaндидaтитe зa гpaждaнcтвo нa ocнoвaниe нa пpoизxoд дa влaдeят бългapcĸи eзиĸ и дa имaт paбoтa и дoxoд в cтpaнaтa.

Проектът ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от МП.

Само преди дни пък визцепрезидентът Илияна Йотова заяви пред Клуб Z на среща, посветена на българското гражданство, че вече почти няма желаещи за виза чуждестранни инвеститори.

А преди ден се разбра за интересен случай - руският милиардер Сергей Адониев е получил български паспорт срещу инвестиция през 2008 г., въпреки че през 1998 г. е бил осъден в САЩ за пране на пари. За присъдата е имало предостатъчно информация в медиите от това време, но тя е останала тайна за българските власти. Чак сега - 10 години по-късно, след сигнал на Антикорупционния фонд и партньорски служби паспортът на Адониев все пак е бил отнет.