Държавата се отказва от практиката да издава български паспорти на чужденци срещу инвестиции в икономиката ни, но причината се са критиките от Брюксел, а ... липсата на особен интерес. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството е взело решението да подкрепи внесените от Министеството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се регламентира предоставяне на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. "бързи инвестиции" в двете законови хипотези - в размер на 1 млн. лв, както и увеличено вложение за 2 млн. лв. Тези вложения са в държавни ценни книжа, акции от дружества - обикновено публични, или когато този 1 млн. лв. се внася в доверителни сметки.

Инвеститори, които реално се занимават с производство и създават работни места в България ням да бъдат засегнати, твърди Караниколов.

Той отрече промените да имат нещо общо с доклада от Брюксел, разпространен по-рано днес. По думите на министъра още миналата година на 15 февруари е била назначена междуведомствена работна група, която да анализира даването на право на пребиваване, а след това, с ускорена процедура, при някои хипотези, на българско гражданство по този закон за подобни инвестиции. Ставало дума просто за съвпадение. 

Той изтъкна, че според анализ на работната група тази законова норма няма ефективност. Причината - едва около 50 паспорта дадени на чужденци заради инвестиции от 2014 г. насам. По данни на Министерството на правосъдието става дума предимно за лица от Пакистан, Египет, Русия.

Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези петдесет души, обясниха от правосъдното ведомство.

Чуждестранните инвеститори в производства могат да получат само право на пребиваване в страната за срок от 5 години, без ускорената процедура, стана ясно още от изявлението след решението на Министерския съвет. Караниколов предостави и още числа - в реалния сектор на икономиката през 2014 г. има две заявления за право на пребиваване от чужденец - за инвестиция от 89 млн. лева. През 2015 г. и 2016 г. заявленията са били по едно. През 2017 г. в регистъра стои цифрата 0, а за 2018 г. случаите на поискан паспорт заради инвестиции са 8 в производства на обща стойност 491 млн. лева.