Съединените щати ще окажат натиск върху режима на Николас Мадуро, за да подкрепят провъзгласилия се за "изпълняващ длъжността президент" опозиционен лидер Хуан Гуайдо при кризата във Венецуела, обяви американското министерство на финансите, цитирано от ДПА.
Агенцията отбелязва, че САЩ не са стигнали до там да замразят венецуелските активи и банкови сметки под тяхна юрисдикция.

"Съединените щати ще използват икономически и дипломатически инструменти, за да гарантират, че търговските трансакции с венецуелското правителство, включително онези с държавни компании и международни резерви, са в съответствие с признаването" на Хуан Гуайдо за "временен президент" на Венецуела, пише в комюникето.

По-рано Мадуро обяви, че ще защитава Ситго (Citgo) - филиала в САЩ на венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) - на фона на опитите на Гуайдо да отклони в своя полза неговите приходи.

Американският държавен секретар Майк Помпео назначи бившия дипломат Елиът Ейбрамс за специален пратеник на САЩ за "възстановяване на демокрацията" във Венецуела, предадоха световните агенции.
Ейбрамс е "ястреб", служил при президентите републиканци Роналд Рейгън и Джордж Буш-младши. През 1987 г., като помощник-държавен секретар за Латинска Америка, той признава, че е укрил от Конгреса информации за опитите на администрацията на Рейгън да помогне на т. нар. контри - подкрепяните от САЩ партизани срещу социалистическото правителство в Никарагуа, отбелязва Франс прес.
Пред журналисти Ейбрамс определи кризата във Венецуела като "дълбока, сложна и опасна".

"Елиът ще отговаря за всичко, което е свързано с нашите усилия за възстановяване на демокрацията във Венецуела", обясни Помпео. Той допълни, че става въпрос за "глобално предизвикателство".

Още днес Ейбрамс ще придружи Помпео в Съвета за сигурност на ООН, който ще се събере по искане на Съединените щати на заседание за кризата във Венецуела. Държавният секретар на САЩ възнамерява да "призове другите страни да подкрепят демократичния преход във Венецуела".
Ейбрамс за малко не стана вторият човек в йерархията на Държавния департамент в началото на мандата на президента Доналд Тръмп. Държавният глава обаче блокира кандидатурата му заради критики на дипломата по негов адрес по време на кампанията за президентските избори през 2016 г., припомня Франс прес.
Помпео похвали "страстта на новия пратеник на САЩ за Венецуела за правата и свободите на всички народи".
В средата на миналото десетилетие Елиът Ейбрамс бе част от неоконсервативния екип на президента Джордж Буш-младши за националната сигурност. Той имаше по-конкретно за мисия да насърчава разпространението на "демокрацията и човешките права" по света, припомня още БТА.