Истанбулската конвенция, която намери място в речта на лидерката на БСП Корнелия Нинова пред конгреса в събота на няколко пъти, в крайна сметка бе частично "реабилитирана" в програмата на партията "Визия за България". Това стана при гласуването на окончателната редакция на документа от делегатите.

В първоначалния вариант бе записано, че конвенцията "не е срещу насилието на жени, а срещу фундаменти на европейската цивилизация".  Това досега бе и официалната линия на социалистите, които, заедно с "патриотите", подеха офанзивата срещу приемането на документа от България. И в крайна сметка успяха, не без помощта на ГЕРБ, които пратиха темата в Конституционния съд. А той отсъди, че конвенцията на Съвета  на Европа, подписана от всички страни членки без Русия и Азербайджан, противоречи на основния закон. 

Темата предизвика и напрежение между БСП и Партията на европейските социалисти, която е твърдо зад документа. На когреса обаче позицията бе смекчена. Вместо цитирания по-горе текст от "Визия за България", делегатите одобриха следния текст: 

"Обективно преценено Истанбулската конвенция съдържа приемливи елементи за борба срещу насилието над жени и деца, които ние споделяме. Но както показват изразените от експерти и обществото мнения, тя противоречи на българската традиция и семейство и това беше отчетено от Конституционния съд".

Новата редакция бе прочетена от заместника на Нинова в ръководството на левицата Драгомир Стойнев. А залата го прие с гласуване.

В платформата на партията за европейските избори обаче остана изискването кандидатите за евродепутати за изборите през май да отстояват позиция "против" ратификация на конвенцията.

Известно е, че Сергей Станишев е защитник на документа, подкрепен от Европейския парламент и Европейската комисия, както от ПЕС, по-голямата част от партиите в ЕНП, от либералите, но не и от националистите в ЕП. Изискването за кандидатите в листата напролет червени партийци тълкуват като евентуално основание Станишев да остане извън списъка. Дали това ще се случи - предстои да видим. Номинациите на каниддат-евродепутати в БСП ще се случват през февруари, а решението на окончателния списък ще е на Националния съвет на партията (по устав). 

Конгресът на БСП прие и "Визия за България" и европейската платформа, и обещаната от самата Нинова в началото на партийния форум декларация в защита на Елена Йончева, която поручи обвинение от прокуратата за пране на пари от КТБ. 

"Вътрешната опозиция" мълча

Напълно според предварителните очакваня конгресът на БСП мина спокойно. И без изказвания от т.нар. вътрешна опозиция частта от конгреса, посветена на политическа дискусия. Изказваха се най-различни делегати от страната, дори и гости на форума, които не са делегати с п право на глас. Всички говориха за единство преди изборите за Европейски парламент и против упралението на ГЕРБ, чието сваляне искат. Вътрешнопартийна критика нямаше. Така  Корнелия Нинова в края на заседанието на висшия партиен орган благодари на всички за "съдържателната дискусия" и обяви, че БСП е истиска партия с различни позиции (каквито не се чуха).