Британското правителство разглежда възможността за въвеждане на военно положение при обществени вълнения при евентуален “Брекзит” без споразумение, съобщава в. "Сънди таймс”, цитиран от БТА.

В рамките на закон от 2004 г. за гражданска отбрана и действия при кризисна ситуация, може да се реши да бъдат въведени полицейски час, забрани за пътуване или да бъде разположена армията, за да не се допуснат евентуални размирици.

"Министър-председателката заяви, че може да има сътресения в случай на напускане без сделка. Като отговорно правителство обаче ние вземаме всички съответни мерки да сведем тези сътресения до минимум и да се погрижим страната да е подготвена", коментира правителствен говорител.

Великобритания разполага с опцията да използва военно положение за справяне с масови безредици, до каквито може да се стигне при “Брекзит” без сделка, но това не въпросът, върху който правителството фокусира вниманието си, заяви пък министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от “Ройтерс”.

Правителството съобщи днес, че е започнало консултации за увеличаване на броя и продължителността на дебатите в парламента, за да си осигури достатъчно време за приемане на всички необходими текстове преди “Брекзит”, предаде “Франс прес”.

"Осъзнаваме, че графикът ни притиска и за да се подсигурим, започнахме предварителни разговори за удължаване на времето на заседанията, в случай че това се окаже нужно", каза за АФП правителствен говорител.

До датата на “Брекзит”, 29 март, дебатите биха могли да продължават до полунощ в понеделниците, да бъдат удължени с близо пет часа във вторниците или да се състоят в петък, когато обикновено няма заседания. Що се отнася до ваканцията на парламента от 15 до 24 февруари, тя може да бъде отменена, отбелязва АФП.

Всички депутати ще имат възможност да обсъдят и гласуват всяко удължаване на графика. Знаем, че е необходимо съгласуване с работния график на депутатите в избирателния им район, както и с личния и семейния им живот, който също е важен, каза говорителят.

От 13-те закона, които трябва да бъдат приет преди “Брекзит”, пет вече са обнародвани, а осем предстои да бъдат гласувани. Дебатите по някои от тях обаче, като текстовете за околната среда и за грижата за благото на животните, още не са започнали, сочат данните на мозъчния тръст Институт за управление.

"Струва ми се, че с подкрепата на двете камари - на общините и на лордовете, с добра воля и решителност, все още можем да приемем тези закони навреме", заяви пред Би Би Си министърът, отговарящ за връзките с парламента - Андреа Ледсъм.