Изнесените от червената депутатка Елена Йончева данни за злоупотреби от страна на министъра на културата Боил Банов при ремонтните дейности на Ларгото предизвикаха светкавичната реакция на прокуратурата и тя реши да се самосезира.

"По повод изнесените днес на пресконференция на ПП БСП от народния представител и журналист Елена Йончева данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка", съобщиха от държавното обвинение два часа след пресконференцията на Йончева.

Проверката е възложена на Специализираната прокуратура "предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева".

"Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект "Ларгото", културно комуникационен комплекс "Сердика 2" - 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая", се посочва още в съобщението на държавното обвинение.

Безстопанственост

Малко след съобщението на прокуратурата, говорителката на държавното обвинение Румяна Арнаудова даде брифинг. По думите й данните, изнесени от Елена Йончева сочат за евентуално извършено престъпление по служба и безстопанственост.

"Изнесените от нея записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им", поясни Арнаудова по повод обявените записи, направени от служител на Министерство на културата.

По този повод тя коментира и защо този служител не е подал сигнал, след като е знаел, че има нередности. По думите й неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер. Уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.

Предстои разследващите да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов, който ще бъде разпитан. 

Вежди Рашидов

Първата реакция днес бе на Вежди Рашидов - министър на културата със заместник Банов в горепосочения период, днес редови депутат от ГЕРБ. Той коментира случая "Ало, Банов съм" в парламента.

"Реагирал съм на случая с Ларгото и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг. Става въпрос за забавяне на строителя. Казвам, че съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазване. Втора инстанция чакаме. Реагирал съм. За всичко останало въпросите са към друг", бе лаконичен Рашидов.

Но и посочи, че проектът за Ларгото е минал през одит, в т.ч. европейски.

Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се разграничи от случая. Тя посочи, че проектът е бил реализиран от Министерството на културата.

"Нямам отношение и не съм запозната", заяви тя.

Валери Симеонов

Коалиционният партньор на ГЕРБ в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов - "Обединени патриоти" също излязоха с коментар. 

"Не мога да приема хвърлянето на обвинения през медиите да бъде насърчавано и да му се обръща внимание. Лично аз съм свидетел, сигурен съм, че и вие сте свидетели, че Елена Йончева лъже. Откъде да знам дали това, което казва, е истина или не. Редно би било да се изчака предварителната проверка и ако материалите стават за даване на съд, тогава да ги коментираме", заяви Симеонов.

ГЕРБ и Цвета Караянчева

Позицията на парламентарната група на ГЕРБ е, че подкрепят твърдо Боил Банов. Депутатът от партията Тома Биков обяви, че от БСП хвърлят отново фалшиви новини срещу министъра и управлението. 

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обяви пред БНР, че министърът на културата не трябва да подава оставката си, каквато готовност той самият обяви след пресконференцията на левицата. По думите й основание за оставка на Банов би имало само ако прокуратурата докаже, че той носи някаква вина. Според Караянчева, ако някоя парламентарна група извика министъра за изслушване в Народното събрание, спазвайки съответната процедура, то такова изслушване ще има.