Руски сенатор бе задържан в горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията по обвинение, че е замесен в убийствата на високопоставени лица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сенатор Рауф Арашуков от Карачаево-Черкезката република (КЧР) бе арестуван, след като Съветът на федерацията гласува да се отнеме имунитетът му от съдебно преследване.

Разследващите вярват, че 32-годишният Арашуков е замесен в убийствата на две високопоставени лица от КЧР през 2010 г., както и в други престъпления, съобщи руският Следствен комитет:

Аслан Жуков, лидерът на младежкото движение "Адъйге-Хасе", който бе застрелян през март 2010 г. Два месеца по-късно Фрал Шебхузов, съветник президента на КЧР бе пребит и впоследствие смъртоносно прострелян.

За тримата свидетели, на чиито показания се основават обвиненията, се знае още от миналия септември.

Законодателят, който стана сенатор през 2016 г. е също обвиняван в "измама с документи, които са му позволили да стане сенатор", предаде РИА "Новости", като се позова на анонимен източник.

Арашуков е разследван по препоръка на властите на КЧР, уточни Следственият комитет.

В същото време в Санкт Петербург бе задържан бащата на Рауф Арашуков - Раул в присвояване на 30 милиарда рубли от "Газпром". Престъплението се извършвало в рамките на последните пет години, предаде Радио "Свобода", като се позова на разследващите служби.

Обвиненията срещу Арашуков-старши могат да бъдат повдигнати и срещу сина му, който е работил в "Газпром" преди да стане сенатор.