Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), предаде Асошиейтед прес. 
Русия наруши споразумението, като разработи и разположи ракети със среден обсег, които са трудни за засичане и мобилни, подчерта Столтенберг в Букурещ. Той отбеляза, че градовете в Европа са в обсега на тези руски ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави.
Подписан през 1987 г. между Съединените щати и бившия Съветски съюз, ДЛРСМО забранява производството, тестването и разполагането на крилати и балистични ракети с обсег между 500 и 5500 километра. 

Ракетата 9М729.

Пентагонът сподели информация със съюзниците на САЩ от НАТО, според която новите руски ракети "Новатор 9М729" (SSC-8 според класификацията на НАТО) нарушават ДЛРСМО. Русия твърди, че обсегът на тези ракети е по-малък от 500 километра.

Съединените щати предупредиха, че ще започнат на 2 февруари шестмесечен процес по изтегляне от ДЛРСМО, ако Русия не премахне въпросните ракети.

Министрите на отбраната на страните членки на ЕС се събраха на неформална среща днес в Букурещ, за да анализират перспективите пред прилагането на Глобална стратегия на ЕС за обща външна политика и сигурност, предаде агенция Аджерпрес. Събитието се организира в рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари. 
От българска страна в срещата участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Военните министри ще направят също оценка на инициативи като Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и Европейски фонд за отбрана, посочва агенцията. 
На 12 декември 2017 г. двадесет и пет страни членки на ЕС решиха официално да създадат Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността - инициатива, която позволява на страните да сътрудничат тясно за укрепване на военните възможности, полагайки основата на т. нар. "съюз за европейска отбрана", припомня Аджерпрес. Участието в инициативата е доброволно, като само Дания, Малта и Великобритания избраха да не участват.

Очаква се участниците в неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС да обсъдят също начини за укрепване на партньорството ЕС-НАТО в сферата на отбраната и сигурността.
В края на срещата върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и румънският министър на отбраната Габриел Леш ще дадат съвместна пресконференция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Букурещ, че очаква съюзниците да подпишат споразумението за присъединяване на Република Македония, след като страната се съгласи да промени името си, за да реши дългогодишния спор с Гърция, предаде БТА. България вече обяви, че подкрепя членството на Македания в НАТО.
Столтенберг каза, че когато Република Македония стане членка на НАТО, страната ще допринесе за мира и стабилността в региона и в Европа.