Световната здравна организация (СЗО) оповести списък с най-големите здравни заплахи за човечеството за 2019 г. Сред тях наред с ебола, грипни пандемии, СПИН… като сериозна глобална заплаха се нареди и "нежеланието за ваксинация", популярно като антиваксърство. Причината за появата на тази антинаучна мода в списъка на СЗО е отчетеното драстично нарастване на случаи на болести, които не би трябвало да се появяват при нормални нива на имунизация (над 95% от населението). Списъкът на СЗО бе публикуван на 18 януари.

Два дни по-късно по БНТ2 тръгна ново предаване с водещ Стойчо Керев, наречено „Новото познание“. Във втория брой водещият Керев и Христо Нанев – автор на книги с езотерична тематика и „специалист по регресивни практики“, обсъдиха някои проникновения „по пътя на регресиите“, свързани с човешката душа. Ако не знаете какво е душата, Нанев обясни:

„Душата е връзката между човека и неговия дух.“

А също и „енергийно поле, което едновременно е вътре в нас и извън нас. То е невидимо като етера и ние гледаме през него, защото не може да се види“. Но се оказа, че Нанев е разговарял с души и е научил лично от тях тези подробности:

„Душата има обла, или по-точно овална форма и свой цвят. За чистите и възвишени души той е чисто бял със златисти оттенъци.“

Оказа се, че съществували и деградирали души, но така и не стана дума как са оцветени – вероятно в черно. Имаше и още доста подобни… твърдения.

Не сме сигурни дали докладът на СЗО или новото предаване на БНТ2 е привлякло вниманието на повече хора у нас. Но сме сигурни, че между тях има връзка – и ако случайно някой не се досеща каква, за това ще говорим малко по-надолу.

По повод класацията на СЗО за най-сериозните здравни заплахи за човечеството позицията си изложи и създаденият наскоро у нас Център за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК). Според него генезисът на проблема е в разминаването между нарастващия интерес на масовата публика, която търси информация по всички въпроси, докато липсва адекватна, разбираема, научнообоснована, научно-популярна и пълна информация в тази област. Това води до нарастване на недоверието в стандартната медицина като цяло и към ваксините и ваксинацията в частност.

А с нарастващите съмнения в традиционната наука, както и на вярата в теории на конспирацията, се увеличава и търсенето на алтернативни медицински средства или методи – хомеопатия, билколечение, бабини цярове и др. Все по-често се експериментира със странни ритуали и псевдолечебни действия като уринотерапията. Засилва се и активността по форуми и социални мрежи в търсене на „алтернативни“ рецепти или методи.

Всичко това води до критичен спад в процента на ваксинираното население. Това може да доведе (и на места води) до фатален изход на отделни индивиди или сред цели групи от населението. Същевременно в анализа на ЦАКК са посочени редица пропуски в работата на администрацията, професионалистите и медиите, които трябва да се борят с тази опасност:

Липсва системен подход за предоставяне на подробна медицинска информация. И като цяло на научна.

Лекарите са прекалено заети с работата си и изискванията на администрацията и не успяват да комуникират добре с масовата публика.

Все по-често учители, вместо да преподават любов към науката и книгите, показват филмчета от YouTube и дават „алтернатива на фактите“.

Липсват научно-популярни предавания в електронните медии.

Нарастват псевдонаучни издания и новини, разпространяващи фалшиви новини под формата на „право на алтернативни факти“.

Липса на реакция от страна на БАН, висшите учебни заведения и на държавните институции.

Липса на реакция от страна на министерства, агенции, парламентарни комисии и всички други органи, които са участници в процеса по ограмотяване на масовата публика.

Като цяло, обобщава Центърът, има огромни празнини в комуникацията между учените, лекарите и масовата публика. Лекарите са прекалено заети, а чиновниците нямат желание. Така създалата се комуникационна дупка става удобно място за шарлатани, които разпространяват конспиративни теории и фалшива информация в анонимни блогове и сайтове. Други препечатват такъв тип информация, въпреки че няма нищо общо с реалността… А по БНТ2 тръгва предаването „Новото познание“, посветено на мистика, конспирации, световни загадки и здравето.

Първото издание на „Новото познание“ на 28 януари се занима изцяло с висши душевни проблеми (да не ги бъркаме с духовните). Между другото бяха споменати и някои телесни части (душата се криела зад далака или в гръкляна), но нищо за телесното здраве, а за ваксините пък съвсем. Добре, че „Новото познание“ има сайт, от който всеки може да получи пълна информация за основните интереси и теми на създателите му. Да повторим, предаването се занимава с: мистика, конспирации, световни загадки, хипотези и – за съжаление – здраве, а не примерно мода, фентъзи или най-добре абсурди.

Ако следите редовно интернет и имате малко дете, един ден участъковият педиатър ще ви каже едно, а специалистките от „БГ мама“ или някоя учителка – обратното. (Впрочем, споменахме ли, че преди да се отдаде изцяло на регресивни практики и душевни изследвания, експертът по регресивни практики Христо Нанев е бил учител и дори директор на училище.) Ако и вие като известната г-жа Булева искате да разширите (не)научните си хоризонти чрез алтернативни източници, ето какво „ново познание“ можете да откриете в едноименния сайт или в YouTube:

Единственото нещо, от което фармацевтичните компании се интересуват, е печалбата. За тях няма последици, ако нанесат вреда на населението, защото са защитени от закона.

Има връзка между ваксините и аутизма, но доказателствата за това са били унищожени.

Оръжия ли са ваксините срещу имунната ни система?

Световна конспирация „Ваксини ООД“.

Били ли са американците на Луната?

СПИН – най-голямата заслуга в историята на медицината.

Съществуват хиляди изследвания, публикувани в научни списания, които показват страничните ефекти от ваксините, но тази информация е потискана от държавните здравни агенции.

От изброените става ясно какво ще научите от „Новото познание“. А ако се питате как така са публикувани хиляди изследвания (и как съществува сайтът „Новото познание“), след като тази информация е потискана – недейте. Тук логиката няма място. Страхът и емоциите са много по-силни. „Новото познание“ е толкова ново, колкото беше нов новият морал, а пък познанието е дори още по-малко.

Лошото е, за да бъдете подложени на отровното му „енергийно“ излъчване – вие и вашите деца, вече не е необходимо да имате интернет, нито дори кабелна телевизия. То е в ефира чрез БНТ2 и го замърсява също като пушека от боклуци, излизащ от комин в краен квартал. Разликата е, че за ефира на БНТ плащаме ние.

"Площад Славейков"