Гражданите искат да накажат управляващите от ГЕРБ, но не виждат политическа алтернатива. Това е част от анализа на социолога Кольо Колев, след като преди ден агенция "Медиана" излезе с изследване на нагласите на избирателите. Според данните от проучването при преизчисление на база гласуващи българи БСП изпреварва с около процент ГЕРБ. 

Според Колев в момента българите предпочитат управлението на ГЕРБ да довърши мандата си.

"Причината е малко странна - голяма част от избирателите искат да накажат ГЕРБ, но не искат никой да дойде на власт. Хората не виждат политическата алтернатива", обясни социологът през бТВ тази сутрин. 

"Медиана" е втората агенция, която дава лек превес на социалистите след "Афис". "Маркет Линкс" представи преди дни точно обратната картина - ГЕРБ води с проценти над статистическата грешка след гласуващите, показаха данните на агенцията.

По думите на Кольо Колев ситуацията отдавна предполага, че има място за нов политически субект. Преди време вариант за това е била формация на Слави Трифонов. Данните на "Медиана" тогава показвали голяма ниша, но Трифонов се оказал да играе в тази игра, анализира социологът. 

"Сега надеждите се отправят към президента Румен Радев, но той не е в състояние да запълни тази ниша в момента. Няма политически субект, който да я запълни, въпреки че има търсене на алтернатива", обобщи той.

В анкетата „Медиана” е питала хората как ще гласуват, ако парламентарните избори са утре, а не за кого ще гласуват на европейските избори, защото се очаква вотът да е партийно оцветен. Резултатът от проучването е, че ГЕРБ и БСП са с почти напълно изравнени позиции след избирателите в градовете. Селата обаче често влияели, а това предполагало, че социалистите могат да изпреварят управляващите в реална изборна обстановка. 

Факта, че европейският вот би имал висок политически заряд, Колев обясни със заявената висока избирателна активност по време на социологическото проучване - 41% от запитаните отговарят, че ще гласуват на следващи избори. Висок е процентът на деклариращите, че по-скоро биха гласували - над 30 на сто. 

Най-мотивирани да пуснат бюлетина на избори са симпатизантите на ГЕРБ и на БСП, докато при останалите политически сили настроенията са по-скоро като за европейски избори - тоест на хората не им се ходи особено до урните. 

Въпросите при предстоящия вот, които са с отворен край, са най-вече какво ще стане с т.нар. градска десница - тоест партиите от т.нар. демократична общност. И второ - как ще се развият събитията при "Обединени патриоти", каза още Колев пред бТВ.