Еврокомисията и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) да подготвят незабавно европейски „Закон Магнитски“.

Призивът се съдържа в доклад на латвийската евродепутатка Сандра Калниете. Той е посветен на състоянието на отношенията между ЕС и Русия и бе одобрен от Комисията по външни отношения към Европарламента.

„Свърши времето на красивия дипломатичен език по отношение на Русия. Да назовем нещата с истинските им имена“, заяви Калниете в залата.

Докладът първо бе представен през ноември 2018 г. След това бяха внесени изменения. Някои от тях бяха гласувани, други отхвърлени. Но самият документ бе одобрен, макар и с малко.

„Този доклад е силно послание Русия да спазва международното право. Ако не го направи, тя вече няма да бъде смятана от ЕС за стратегически партньор и ще продължим да действаме с всички възможни инструменти, за да я накараме да се подчини“, коментира след заседанието латвийската депутатка пред Клуб Z.

Тя очаква докладът да бъде гласуван в пленарната зала в Страсбург през март.

Русия е обвинена в умишлено нарушаване на демократичните принципи и основните ценности чрез анексирането на Крим и нарушаването на териториалната цялост на Грузия. Тя не спазва Минските споразумения за Източна Украйна, което показва липсата на добра воля.

Случаят с отравянето на Сергей Скрипал и кибератаките, организирани от спецслужбите на Москва, показват, че тя желае да покачва напрежението в отношенията си с ЕС и отделните страни членки.

Отправят се критики, че проектът „Северен поток 2“ увеличава зависимостта на Европа от руските газови доставки.

Същевременно в доклада се съдържа призив за избирателен ангажимент към сутрудничество в Русия. Препоръките са вниманието да бъде фокусирано върху Близкия изток и Северна Африка, тероризма, неразпространението на ядрени оръжия, контрола над въоръжаването и климатичните промени. Диалогът с Москва за сътрудничество срещу кибертероризма и организираната престъпност трябва да продължи.