Вече категорично: българското правителство изрази подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела. Това стана днес с решение на Министерския съвет. 

В течение на няколко дни, докато европейските държави масово даваха подкрепа за Гуайдо, кабинетът не изразяваше еднозначна позиция.

В понеделник от Министерството на външните работи излязоха със собствена декларация, в която се припомня, че  "ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела" (ЕС не е единен по въпроса, б.р.). Но от МВнР посочиха, че нямат право да формулират външната политика на правителството - това е в прерогативите на Министерския съвет. Във вторник Съветът за сигурността при Министерския съвет заседава извънредно, като след срещата стана ясно, че страната ни подкрепя мнозинството държави в Съюза - без да се заявява еднозначна подкрепа за Гуайдо.

Преди правителството и МВнР обаче отношение взе президентът Румен Радев, според когото "България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция". Това му спечели критики като поддръжник на режима на Николас Мадуро. 

Днес от МС вече назовават тази подкрепа с имена:

"Министерският съвет на Република България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела.

Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза. По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост.

На 5.01.2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо. На церемонията са присъствали посланиците на държавите членки на ЕС. На 10.01.2019 г. президентът Мадуро встъпи в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд. Държавите членки на ЕС не изпратиха представители на церемонията.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната. Към настоящия момент редица държави членки признаха Гуайдо за действащ президент на Боливарска република Венецуела.

Предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори, България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела."

Този път немногобройната венецуелска общност у нас бе доволна от българските власти.

„Официално!!! България е с нас!“, написа модераторката Естефания Мелендес във фейсбук групата Venezolanos en Bulgaria („Венецуелци в България“).

Вчера общността изрази недоволство от позицията на президента Румен Радев. Мелендес дори призова той да бъде посетен.