Процесите в "Левски" се развиват динамично. Снощи Gong.bg съобщи, че има нов вариант за собственик на "сините" и той е различен от лансирания в медиите в последните месеци на мястото на Спас Русев.

[[nid:79257]]

Това се говори от около седмица - няма да е Васил Божков или свързани с него бизнесмени. Друг ще е човекът, който ще налива пари на "Герена". Кой? На този етап не е ясно, вървят спекулации без потвърждение от сериозни източници.

Актуалният сценарий гласи, че "на барикадата" с контролния пакет акции, предадени му от Спас Русев, ще застане бившият футболист на клуба Христо Йовов. Един вид той ще е "новият Иво Тонев". Йовов ще бъде подпомогнат от Даниел Боримиров, който също има акции, а също така от настоящия треньор на вратарите Димитър Иванков и от други бивши футболисти.

Това е с днешна дата. Не е ясно какво се променило, та Васил Божков отпада като възможност. Отговорът на този въпрос може да бъде даден на най-високо ниво в държавата, където поначало се случват нещата с българския футбол като "генно инженерство". И не само с футбола, а и с всичко останало.

Няколко неща са абсолютно сигурни и потвърдени: Божков е човекът, водил преговори с Павел Колев, който вече работи като изпълнителен директор; пак Божков е човекът, приел план и стратегия за развитието на "Левски" от кадъра на БФС; Божков е човекът, назначил одит на стадион "Георги Аспарухов"; името на Васил Божков е съобщено на привърженици на отбора с влияние и глас... И още един куп неща за много кратко време.

Скоро "Левски" трябваше да има и нов спортен директор - Саид Ибраимов, бившият помощник на Станимир Стоилов. По информация на Клуб Z Ибраимов фигурира като вариант и при новата власт, но за малко по-късен етап.

На "Герена" вече започнаха да се случват интересни ходове. Освободен беше треньорът Славиша Стоянович, който имаше висока заплата, а и без това щеше да напусне през лятото. Клубът продаде за добри пари Габриел Обертан - 1,7 милиона евро, ако се вярва на президента на турския "Ерзурумспор". И взе да привлича българи - Мартин Райнов, Валери Божинов... Преговаря и с играчи, свои юноши - Галин Иванов, Живко Миланов и т.н.

Сега други рожби на "Левски" ще поемат оперативното управление.

Ситуацията в "Левски" поразително напомня на процесите в големия съперник ЦСКА съвсем скоро. Акциите се подмятат от човек на човек, на преден план излизат нови и нови хора. Те уверяват, как всичко е наред, пари са намерени, клубът ще го има напук на "завистниците и злосторниците". А интересен е задният план. В крайна сметка всички знаем какво се случи с ЦСКА. Както и сега за "Левски", никой не вярваше, че ЦСКА ще фалира.

Има обаче едни над 20 милиона лева задължения - тях Йовов, Боримиров и компания ли ще ги погасяват? Приемаме, че 2-та милиона лева, които "сините" трябва да платят до края на февруари, в противен случай УЕФА ще ги извади от евротурнирите, са осигурени от трансфера на Обертан. А нататък?

На 6 март "Левски" ще проведе общо събрение. То обаче е формалност. Каквото има да се случва по собствеността и управлението, ще се случи преди това. И ще чакаме събитията след това.