Футболът ни може да е много забавен отстрани. Голям сеир е, стига да не си емоционално обвързан и да не ти е работа - тогава си е направо кошмар. Не може да не прави впечатление, че групата на сеирджиите се разраства и този процес изглежда все по-трудно обратим. 

Все повече хора не искат и да чуят за българския футбол. Някои от тях гледат Шампионската и Висшата лига, "Барселона" и "Реал" (Мадрид), Бундеслигата, Серия А с Юве и Кристиано Роналдо. Други изобщо не гледат. Това не е хубаво, но просто е факт.

Българският футбол изпраща една истински страстна седмица, в която се случи какво ли не. Борислав Михайлов остана извън Изпълкома на УЕФА, но тази новива мина някак рутинно покрай ставащото в "Левски" и ЦСКА-София. На "Герена" не знаем със сигурност какво става, но скоро ще излезе наяве - кои са новите собственици, защо са те, как смятат да се справят с гигантските проблеми на клуба...

Думата сега е за ЦСКА-София - там поне по отношение на собствеността и намеренията всичко е ясно.

Десет дни преди подновяване на първенството на Първа лига собственикът на клуба Гриша Ганчев реши да смени треньора Нестор Ел Маестро с Любослав Пенев. Изглежда като изненада и внезапно решение, но всъщност не е. Ексцентричният сърбин с променено име (два пъти) и британско гражданство отдавна е бил на мушката.

А защо точно сега, а не през декември, когато би било по-логично преди паузата и зимната подготовка? Как защо - подходящо време е. Един треньор е изкарал почти целия период, правил е някакви планове за селекция и за пролетта, готвил е отбора по своите разбирания. Заменяш го с друг, който дни преди първия мач трябва да опознае футболистите и всичко останало.

Логика? Не търсете. "Забавният" български футбол не се развива логично и по някакви правила, защото... не се развива. Както би казал Валери Божинов. Огледайте се и ще се уверите. Всеки човек, който наистина разбира от футбол (и не е запалянко "на ведомост"), ще ви каже, че един треньор се нуждае поне от година, за да разгърне идеите си и покаже на какво е способен. С всичките му странности не разбрахме какви са възможностите на Нестор Ел Маестро - той не получи това време. Поредният в една вече безкрайна опашка.

Чет нямат случаите, в които Ганчев е постъпвал по подобен начин в "Литекс", на който беше собственик преди. ЦСКА също има история с такива смени. И сега в ЦСКА-София, клубът пръкнал се от тези двата, явно е обречен да я повтаря отново и отново.

Вчера Пламен Марков - един от директорите на "Българска армия", каза, че Ел Маестро е сменен заради "незадоволителни резултати". По-добре да си беше мълчал. Кои резултати са незадоволителни? Отборът е само на шест точки от лидера "Лудогорец" и продължава напред за Купата. Ако това е толкова лошо, Ел Маестро наистина трябваше да си тръгне преди Коледа.

Явно резултатите в контролните срещи са незадоволителни. Някъде, където футболът се развива, казват, че резултатите в тези двубои не са най-важното, обикновено треньорите търсят други неща. Тук обаче тази логика явно не важи. Наставници се сменят заради капризите на футболисти (както е в случая), заради настроенията на собственици и техните "разбирания" за футбола, заради процеси и дейности, които нямат общо с играта...

Говорейки за процеси, ставащото в ЦСКА-София отново ни показва колко интересен и непредсказуем е животът. Преди година по това време приключваше кампанията преди изборния конгрес на БФС. Любослав Пенев беше кандидат за поста на Борислав Михайлов. Най-логично изглеждаше ЦСКА-София, клубът на Гриша Ганчев - един от най-големите опозиционери на Михайлов, и клубът, за който Любо заяви вчера, че си е "у нас", да го подкрепи.

Не го направи, замълча си. И Пенев остана сам срещу една машина, която не беше настроена за промяна, а да продължи да си работи постарому - със своята си "логика".

Защо не го направи, стана ясно около месец по-късно, когато УЕФА изведнъж реши, че ЦСКА-София вече не е "нов клуб" и може да го върне в евротурнирите още от лятото. Приноса на Борислав Михайлов бе признат на пресконференция от Първан Първанов, адвокатът, който водеше делото на "червените" срещу УЕФА в Арбитражния спортен съд (КАС). Година по-късно Михайлов е в позиция, в която едва ли вече ще му бъде толкова лесно да влияе за такива решения.

Още нещо интересно: Любослав Пенев беше представен на 8 февруари - рожденият ден на Христо Стоичков. Камата се води съсобственик на ЦСКА-София. Явно само се води, което не е изненада. Стоичков няколко пъти се отрече от Пенев в последните години - откакто бившият му съотборник не го уважи на юбилейния мач за 50-годишнината.

За финал една прогноза: Пенев няма да изкара докрай договора си за година и половина на "Българска армия". Може да се задържи този сезон, но не и следващият. Ще го застигнат "незадоволителните резултати" и обратите на съдбата.

Но все пак, нека погледнем с чувство за хумор и да се позабавляваме. С Пенев ЦСКА-София се доближава до шоубизнеса. То ще са лафове, пиперливи квалификации, едно типично "е" след някои изречения, паметни пресконференции с диалози с репортери... Насладете се, защото скоро ще дойде някой пореден суховат чужденец или вечният кандидат Стойчо Младенов, който не е така атрактивен.

Шоу - да. Бизнес - не.