Данийл Медведев спечели убедително турнира "София оупън 2019", като в три от мачовете си не загуби сет, но не всичко за него е било блестящо в столицата ни. Това разкри руснакът на пресконференцията след коронацията си.

Медведев преодоля на финала Мартон Фучович от Унгария с 2:0. На осминафинала той губеше с 0:1 сета от Робин Хаасе (Холандия), но после мина като тайфун през трима опоненти. Сред тях бе демонстриралият отлична форма Гаел Монфис (Франция).

"В първия мач ми беше трудно, загубих първия сет и трябваше да правя обрат. Не харесвах топката как лети, не харесвах корта, нищо не харесвах. Но после нещата се оправиха, подобрих играта си и в крайна сметка спечелих. Турнирът е страхотен, всичко е перфектно и на много високо ниво. Казах това вече няколко пъти. Не мога да отлича едно нещо повече от друго. Дали ще дойда догодина пак? Надявам се, нали трябва да защитавам титлата си. Но има много време, нека не избързваме - това са 365 дни", заяви с усмивка 16-ият в световната ранглиста.

"Щастлив съм. Всеки, който играе тенис, иска да печели. Аз дойдох за титлата тук. Като изключим първия двубой, в останалите три играх добре - на много високо ниво. Изпълних задачата си. Какво следва? Утре пътувам за Ротердам. Оказа се, че с Мартон летим в един самолет. Той ми каза преди малко."

Ще празнува ли рождения си ден в понеделник, когато навършва 23 г. и по-щастлив ли ще бъде заради титлата от София?

"Хубаво е до посрещаш рождения си ден по този начин. Да, пак щеше да има празненство, но нямаше да е същото. Съпругата ми ще ме чака на летището утре. Ще изпием по чаша шампанско и ще се повеселим, но ще трябва да се готвя за мача ми с Жереми Шарди в Холандия."

Медведев не е много по приказките, изглежда земен, а също като на корта и пред медиите демонстрира спокойствие, не е много по емоциите и гръмките думи.

"Всеки мач е важен и всеки съперник - труден. Двубоите се решават в определени моменти, важно е какви решения вземаш. Сервирах добре, спечелих повече точки на неговия начален удар, отколкото той на моя. Пробих го по два пъти. Бях по-добър и спечелих заслужено. Невинаги е така в тениса, но днес беше един от случаите, в които това се случи. Мартон имаше добра тактика спещу мен, бях нервен в началото, но не го показвах. Удържах след първия сет, а след това той се пречупи."

Данийл бе запитан дали иска да стигне успехите свои славни предшественици, като например Марат Сафин, Евгений Кафелников, Николай Давиденко... Отвърна, че е фокусиран в своята игра. Нарече изредените "руски легенди, някои от тях стигали до №1 в света". Гледа себе си, иска да достигне свои върхове, а не да бъде сравняван с величия.

Медведев поставя титлата от София до тази в Токио, където турнирът е от по-високата категория "500". 

"Всяка титла е важна, тази ми дава увереност, че мога да продължа в същия дух до края на годината", каза още новият софийски първенец.

Мартон Фучович отдаде заслуженото на своя съперник - бил е по-добър. Той отказа да се оправдае с факта, че е играл само два мача на централния корт в "Арена Армеец", а останалите са били на по-малкия, който е различен по отношение на настилката и летежа на топката.

Унгарецът също похвали турнира и заяви, че догодина ще се завърне.