Аз съм заклет противник на „Луковмарш“.

Не мога да приема в моя град да се стичат неонацисти и ксенофоби не само от моята, но и от други европейски страни, за да извървят малко повече от километър със знамена и факли в ръце. Да не говорим, че Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ) използва, меко казано, антисемитска риторика.  Която е много, много чужда на българския народ. С което пък аз извънредно много се гордея. Смятам спасяването на българските евреи и изобщо мирното съжителство с тях за много по-голямо постижение на България отколкото всички футболни и други спортни победи, взети заедно.

Споделям възмущението от „Луковмарш“. Слава Богу, нито един мой приятел не участва в него.

Но забелязвам, че възмущаващите се, или поне немалка част от тях, не са надигнали досега глас срещу издигането на портретите на Сталин. Ако портретите на Луков шестват само веднъж годишно, тези на Йосиф Висарионович ги гледаме поне три пъти годишно.

Къде и кога?

Два пъти в София – на 9 май край паметника на Съветската армия и на 9 септември в Борисовата градина. Също и на 2 август – край паметника на Бузлуджа.

Особено край Бузлуджа носенето на тези портрети е твърде нелепо. Освен да се окаже, че Сталин е основал БСДП, пък ние да не знаем. Това ще е рекорд за „Гинес“ - още ненавършил 12 години, а вече основал и партия1.

Колкото до Втрата световна война - скромното ми мнение е, че СССР я печели не заради, а ВЪПРЕКИ Сталин и некадърните му протежета Ворошилов и Тимошенко.

Освен това култът към личността е абсолютно официално развенчан още през 1956 г. - първо в СССР, после и у нас. От Партията2!.

Тогава? С какво основание носят портретите на един масов убиец, какъвто е Сталин? Че и антисемит – само смъртта му спасява евреите в СССР от геноцид след започналите през 1952 г. арести и процеси.

Хайде стига вече с този двоен стандарт, според който „онези“ са убийци, а „нашите“ са действали предвид извънредната ситуация, обкръжени отвсякъде от врагове. Нищо не оправдава отнемането на човешки живот – било на политическа, етническа, расова или религиозна основа.

-----------

1Сталин е роден на 21 декември 1879 г., а БСДП – днешната БСП, е основана на 2 август 1891 г.

2Главното П не е печатна грешка.